DISTRIBUIȚI
europalibera.org

Preşedintele parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, va prelua temporar funcţia de şef al statului pentru a semna decretul de numire a noilor miniştri în guvernul condus de premierul Pavel Filip, a anunţat marţi seara serviciul de presă al legislativului de la Chişinău, după ce Curtea Constituţională a decis că preşedintele republicii, Igor Dodon, poate fi din nou suspendat din cauza refuzului repetat de a promulga remanierile în executiv, informează Radio Chişinău, conform agerpres.

„Curtea Constituţională, în calitatea sa de garant al Constituţiei, a oferit astăzi (marţi) o soluţie pentru blocajul instituţional generat de preşedintele Igor Dodon, care a decis în mod repetat să ignore normele Legii Supreme. În calitate de preşedinte interimar, voi semna în perioada următoare decretul privind numirea miniştrilor şi voi primi jurământul acestora’, a declarat Andrian Candu.


Citeşte şi: 48 de oameni au murit după ce autocarul lor a căzut în mare de la 100 de metri – FOTO

Potrivit acestuia, decizia Curţii Constituţionale oferă o soluţie în privinţa imposibilităţii temporare de exercitare a atribuţiilor funcţiei de preşedinte doar în cazul legat de numirea noilor membri ai guvernului, precizează serviciul său de presă.

Dacă pe viitor vor apărea situaţii similare, Curtea Constituţională va trebui sesizată de fiecare dată, se mai arată în comunicat.

Curtea Constituţională a decis marţi că preşedintele Igor Dodon este în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, după ce a refuzat în mod deliberat să-i numească în funcţii pe cei şapte noi miniştri propuşi de premierul Pavel Filip, la iniţiativa liderului alianţei de guvernământ, Vlad Plahotniuc, indică Radio Chişinău.

Citeşte şi: Cu orgoliul rănit, Trump se laudă în faţa lui Kim Jong-Un: ‘Butonul meu nuclear este mai mare şi mai mare puternic’

Într-o postare pe Facebook, Igor Dodon scrie că decizia Curţii Constituţionale este ruşinoasă şi la „limita legii”.

Este pentru a doua oară când Curtea Constituţională l-a suspendat din funcţie pe Igor Dodon, după ce în octombrie anul trecut el refuzase să accepte numirea noului ministru al apărării propus de guvern. În decembrie, guvernul Pavel Filip a decis înlocuirea a şapte din cei 13 miniştri ai cabinetului său, potrivit Europa Liberă.