DISTRIBUIȚI
Getty Images

Marea majoritate a manifestanţilor pentru democraţie din Hong Kong au studii universitare, aproape jumătate au vârste sub 30 de ani şi aproape toţi urăsc poliţia, arată un studiu ale cărui rezultate au fost preluate miercuri de AFP, scrie agerpres.

Numărul protestatarilor în ultimele 10 săptămâni este de ordinul milioanelor, iar confruntările cu poliţia sunt tot mai violente. De la contestarea unui proiect de lege privind extrădarea în China s-a ajuns la revendicări ale drepturilor şi libertăţilor democratice şi la acţiuni cum ar fi ocuparea aeroportului internaţional din Hong Kong, unde au fost anulate sute de zboruri.


Citește și : Ayatollahul Ali Khamenei l-a primit pe purtătorul de cuvânt al rebelilor houthi din Yemen

Patru universităţi din fosta colonie britanică reunită cu China în 1997 au contribuit la un studiu prezentat luni, după interviuri cu 6688 de participanţi la 12 proteste – adunări şi manifestaţii „mobile şi statice”.

S-a constatat că 54% din protestatari sunt bărbaţi şi 46% femei; 77% au studii superioare şi 21% studii secundare; 49% au între 20 şi 29 de ani, 19% sunt din grupa de vârstă 30-39 de ani, 11% sub 20 de ani şi 16% peste 40 de ani; 50% consideră că fac parte din clasa mijlocie, iar 41% din cea „de bază”.

În ceea ce priveşte motivele din care participă la mişcarea pro-democraţie, 87% declară că doresc retragerea proiectului de lege a extrădării, 95% sunt nemulţumiţi de modul în care acţionează poliţia la manifestaţii şi 92% cer înfiinţarea unei comisii independente de anchetă privind violenţa forţelor de ordine.

Citește și : Opozanţii Brexitului ‘colaborează’ cu Uniunea Europeană (Boris Johnson)