DISTRIBUIȚI
Reuters

Principalul sindicat al cadrelor didactice din Polonia a anunţat suspendarea grevei lor naţionale foarte urmărită de 17 zile, afirmând totodată că mişcarea de protest va fi reluată odată cu începerea noului an şcolar, în septembrie, informează AFP, potrivit agerpres.

Această decizie a fost luată de cele două mari confederaţii sindicale, ZNP şi FZZ, în ajunul examenelor pentru Bacalaureat, pe care greva risca să le perturbe grav, şi după o luptă înverşunată cu guvernul conservator, care a refuzat să le acorde profesorilor o creştere a salariului cu 30%, cum cereau aceştia.


Liderul ZNP, Slawomir Broniarz, a susţinut un discurs adresat direct premierului Mateusz Morawiecki, pe care l-a acuzat de „dispreţ” faţă de peste o jumătate de milion de cadre didactice. El a subliniat că mişcarea are drept scop principal susţinerea calităţii educaţiei şi a demnităţii profesorilor.

Guvernul a propus o majorare a salariilor profesorilor cu numai 15% pe tot anul 2019, propunere primită favorabil doar de sindicatul Solidaritatea, apropiat conservatorilor aflaţi la putere.

Pentru a face presiune asupra greviştilor, guvernul a anunţat cu o zi înainte măsuri de urgenţă pentru a se asigura că examenele de BAC pot avea loc în pofida grevei. Este vorba de un proiect de lege ce permite mobilizarea funcţionarilor locali pentru clasarea elevilor din clasele terminale, o condiţie în Polonia pentru a fi admis la BAC. Conform agendei în vigoare, clasamentul trebuie să fie finalizat vinerea aceasta, în condiţiile în care examenele de BAC trebuie să demareze la 6 mai.

Presiunea calendarului pentru BAC părea până acum o armă redutabilă în mâinile profesorilor, aflaţi în grevă din 8 aprilie, însă fermitatea guvernului a răsturnat situaţia, greviştii riscând să-şi atragă furia elevilor şi a părinţilor acestora.

Potrivit ZNP, un profesor titular câştigă în Polonia un salariu brut de 3.500 de zloţi, adică 816 de euro, ceea ce reprezintă 70% din salariul mediu în această ţară membră a UE şi cu 38 de milioane de locuitori.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS) a lansat în ultimele săptămâni o serie de promisiuni privind importante avantaje sociale, promisiuni declarate de opoziţie o manevră politică în vederea alegerilor europene din mai şi a legislativelor din toamnă. La rândul lor, sindicatele au văzut în aceste promisiuni dovada că statul are suficienţi bani pentru a le da curs revendicărilor.