DISTRIBUIȚI
afp

Colectivul profesoral francez a depus o plângere pentru „punere în pericol a vieţii altuia” împotriva ministrului educaţiei, acuzat că „nu protejează personalul aflat în contact cu copiii”, care sunt factor de răspândire a virusului COVID-19, informează marţi AFP, potrivit agerpres.

Plângerea, semnată de 55 de membri ai colectivului „Stylos rouges” (Stilouri roşii), a fost înaintată luni Curţii de Justiţie a Republicii (CJR), singura abilitată în Franţa să ancheteze asupra miniştrilor în exerciţiu, potrivit unei surse judiciare.


Vezi şi: Poliţiştii mexicani au omorât o imigrantă – VIDEO

„Avem un ministru care neagă în totalitate realitatea: el ne-a spus că nu mai suntem în pericol nici acasă, nici la şcoală, că nu sunt cazuri (de COVID-19) în şcoli, minimalizând cifrele… În condiţiile în care în instituţiile de învăţământ se înregistrează o explozie” de cazuri de COVID-19, a precizat Nicolas Gliere, purtător de cuvânt al colectivului profesoral, care revendică 74.200 de membri, profesori şi personal din învăţământ.

„Copiii răspândesc virusul şi şcolile sunt nişte clustere (focare), este ştiut. S-a dorit ca şcolile să nu mai fie închise, însă acum nu avem de ales”, a adăugat el.

Citeşte şi: 25 de lideri mondiali vor un tratat comun privind pandemiile

Gliere i-a reproşat ministrului francez al educaţiei, Jean-Michel Blanquer, că „nu protejează personalul care este în permanenţă în contact cu copiii” şi că nu a ţinut cont de semnalele de alarmă ale profesorilor asupra contaminărilor în instituţiile şcolare. „Nu am fost auziţi, am fost puşi în pericol, oamenii se îmbolnăvesc grav, nu s-a făcut nimic: plângerea este o necesitate”, a conchis Gliere, profesor de franceză într-un colegiu din Paris.

Colectivul „Stylos rouges”, înfiinţat în decembrie 2018, „cere închiderea instituţiilor de învăţământ în zonele cele mai afectate şi reducerea la jumătate a grupurilor de elevi în celelalte zone, pentru a proteja personalul din sistemul de educaţie şi familiile”.