DISTRIBUIȚI
AP Photo/Darko Bandic

Profesorii croaţi au respins oferta guvernului de majorare graduală a salariilor cu 10,4% şi continuă greva, au anunţat vineri liderii sindicali, informează Reuters, potrivit agerpres.

Profesorii din învăţământul primar şi gimnazial au declanşat greva la nivel naţional pe 19 noiembrie, suspendând majoritatea cursurilor şi cerând creşterea salariilor.


Vezi și: Avion PRĂBUȘIT în Canada. Toți cei șapte oameni de la bord au murit! – VIDEO

Ei afirmă de asemenea că sunt subestimaţi de guvern în comparaţie cu alţi angajaţi din sectorul public şi doresc modificări la reglementările din cauza cărora salariile lor au rămas ani de zile în urma lucrătorilor din alte domenii ale sectorului public.

„Mesajul către guvern este că profesorii doresc în primul rând să se rezolve problema statutului lor de angajaţi în sectorul public”, a declarat Branimir Mihalinec, liderul sindicatului profesorilor de gimnaziu.

Aproximativ 90% dintre profesori au votat împotriva ultimei oferte a guvernului în cadrul unui referendum intern, au spus liderii sindicali. Profesorii s-au plâns că oferta guvernamentală se bazează pe o parte variabilă a salariului.

Luna trecută, guvernul a anunţat că va creşte salariile pentru toţi angajaţii din sectorul public cu 6,12% în 2020.

Citește și: Siria anunță un buget colosal pentru 2020 cu un deficit uriaș

Prim-ministrul Andrej Plenkovic a declarat că intenţionează să discute din nou cu liderii sindicali vineri seară.

Anularea cursurilor în acest stat membru al Uniunii Europene înseamnă că elevii au rămas în întârziere faţă de programa şcolară şi pune presiune asupra guvernului pentru a ajunge la o înţelegere cu profesorii.

Dar guvernul condus de conservatori încearcă şi el să echilibreze bugetul ca parte a eforturilor de aderare la zona euro în următorii ani şi se confruntă cu alegeri la sfârşitul anului viitor.