DISTRIBUIȚI

Un cadru universitar şi militant pacifist iraniano-britanic, Abbas Edalat, a fost arestat în Iran, a indicat joi un mijloc de informare în masă apropiat armatei de elită a regimului iranian, acuzându-l de spionaj, relatează AFP, potrivit agerpres.

Mai înainte, la Londra, Ministerul britanic de Externe a cerut ”urgent informaţii” din partea Iranului referitor la Edalat, ca urmare a veştilor privind arestarea lui.


Citeşte şi: Grav accident în India: Un autobuz şcolar a fost lovit de tren. Mai mulţi copii au murit

Profesor de ştiinţe informatice la Imperial College din Londra, militantul pacifist este deţinut din 15 aprilie, potrivit Centrului de apărători ai drepturilor omului din Iran (CHRI), cu sediul la New York.

Agenţia de presă iraniană Fars, considerată ca fiind apropiată Gardienilor Revoluţiei, a confirmat joi detenţia lui Edalat.

”Recent, membri ai unei reţele de infiltrare având legături cu Marea Britanie au fost arestaţi, a indicat o sursă neidentificată, citată de Fars. Agenţia l-a menţionat pe Edalat printre persoanele arestate şi nu a furnizat alte precizări.

Edalat a fost arestat la domiciliul său din Teheran de către Gardienii Revoluţiei, potrivit CHRI, care nu precizează cauzele arestării lui.

Citeşte şi: POTOPUL din Israel şi Cisiordania a răpit deja două vieţi – VIDEO 

În ultimii ani, mai multe persoane cu dublă cetăţenie, iraniană şi britanică, au fost închişi în Iran, care nu recunoaşte dubla cetăţenie.

Cazul cel mai mediatizat a fost cel al unei angajate a fundaţiei Thomson Reuters, Nazanin Zaghari-Ratcliffe, arestată în urmă cu doi ani şi condamnată la cinci ani de închisoare pentru participare la manifestaţii împotriva regimului în 2009, ceea ce ea neagă.