DISTRIBUIȚI
Reuters

Producţia de vin a Franţei va creşte probabil anul acesta iar recoltarea ar putea începe mai devreme, în urma vremii calde, a previzionat vineri Ministerul Agriculturii, transmite Reuters, scrie agerpres.

Într-un raport în care prezintă primele estimări pentru 2020, Ministerul Agriculturii a anunţat că se aşteaptă la o producţie de vin de 44,7 – 45,7 milioane hectolitri, o creştere de 6-8% faţă de anul trecut şi uşor peste media înregistrată în Franţa în ultimii cinci ani.


Citește și : Cel puţin 14 morţi şi 15 răniţi grav după ce un avion al Air India s-a rupt în două la aterizare

Podgoriile au profitat de pe urma vremii favorabile din primăvară, deşi unele culturi au fost afectate de boli în sud-vest iar furtunile din regiunea Bordeaux au produs pierderi ale producţiei de până la 30% în unele zone. Totuşi, Ministerul Agriculturii atrage atenţia că seceta cu care se confruntă acum Franţa ar putea afecta nivelul producţiei de vin.

Perspectiva recoltării mai devreme a strugurilor este încă un motiv de îngrijorare pentru fermieri, care sunt dependenţi de forţa de muncă sezonieră şi se confruntă cu un deficit de angajaţi străini şi cu reguli sanitare mai stricte în perioada pandemiei de coronavirus (Covid-19).

Citește și : Londra denunţă numărul ‘inacceptabil’ de migranţi care traversează Canalul Mânecii

Cultivatorii de viţă de vie şi organizaţiile care apără interesele producătorilor de vin negociază o ţintă de producţie pentru acest an pentru a sprijini preţurile, după ce criza provocată de pandemie a dus la scăderea vânzărilor.

În 2019, producţia de vin a Franţei a scăzut cu 15%, până la 41,9 milioane hectolitri. Printre cei mai mari producători de vin din lume se află Franţa, Italia şi Spania.