DISTRIBUIȚI

Statele Unite au anulat viza procurorului-şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI), gambiana Fatou Bensouda, transmite dpa. Biroul acesteia a confirmat vineri agenţiei informaţia respectivă, relatează și agerpres.

Statele Unite încearcă să evite deschiderea unei anchete a CPI privind posibile infracţiuni comise de militarii americani în Afganistan.


Citește și: Sute de oameni au demonstrat în SUA pentru publicarea raportului lui Robert Mueller

Bensouda va putea în continuare să meargă la New York, când trebuie să prezinte rapoarte Consiliului de Securitate al ONU, a precizat o purtătoare de cuvânt a magistratei. Activitatea procurorului va continua în ciuda problemei cu viza.

Procururul-şef al CPI a cerut aprobarea judecătorească pentru o anchetă oficială, susţinând că există suficiente dovezi privind crime de război şi privind tortura şi brutalităţile la care au fost supuşi prizonierii de către de militari americani şi angajaţi ai Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA, în 2003 şi 2004.

Citește și: Donald Tusk propune o amânare flexibilă a Brexit-ului

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, ameninţase deja că va anula vizele tuturor angajaţilor CPI.

Statele Unite nu sunt semnatare ale statutului CPI şi nu recunosc legitimitatea acestei instanţe.

CPI anchetează şi judecă crime de război şi crime împotriva umanităţii, pe baza Statului de la Roma, semnat de 122 de ţări (inclusiv toţi membrii Uniunii Europene) şi intrat în vigoare în 2002.