DISTRIBUIȚI
afp

Procurorul general din Venezuela, un apropiat al puterii, a anunţat vineri deschiderea unei anchete împotriva opozantului Juan Guaido pentru „înaltă trădare” pentru că a vrut „să livreze” multinaţionalelor Esequibo, un teritoriu bogat în resurse din Guyana revendicat de Caracas, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Deschidem o anchetă” împotriva lui Juan Guaido pentru fapte care constituie „o infracţiune, cea de înaltă trădare”, a declarat Tarek William Saab într-o alocuţiune televizată.


Citește și : Încă o lovitură pentru Johnson: Camera Lorzilor a adoptat legea care împiedică un Brexit fără acord

Au fost deja lansate mai multe anchete care îl vizează pe Juan Guaido. Justiţia, pe care opoziţia o acuză că nu răspunde decât în faţa preşedintelui Nicolas Maduro, îl suspectează de „finanţare ilicită”, de încălcare a interdicţiei de ieşire în Venezuela şi de „uzurpare a funcţiei prezidenţiale”.

Ultimul capăt de acuzare a declanşat o anchetă din 23 ianuarie, când Juan Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei. El a fost recunoscut apoi ca atare de circa 50 de ţări.

Imunitatea parlamentară a lui Guaido, care prezidează Parlamentul, a fost deja ridicată, dar el nu a fost reţinut. Washingtonul a avertizat că arestarea lui ar fi „ultima greşeală” a lui Nicolas Maduro.

Preşedintele socialist a făcut presiuni joi seară pentru ca justiţia să-l judece pe Juan Guaido pentru „înaltă trădare”, acuzându-l că vrea „să livreze” Esequibo unor companii multinaţionale.

Aceste acuzaţii se bazează pe un mesaj vocal prezentat de guvernul chavist în care o persoană identificată ca fiind o responsabilă a administraţiei americane comunică cu un „consilier extern” al lui Guaido.

Persoana prezentată ca fiind o responsabilă americană face apel la acest „consilier” să „schimbe poziţia Venezuelei” şi „să livreze Esequibo” ExxonMobil şi altor multinaţionale, potrivit guvernului lui Nicolas Maduro.

Citește și : Şefa diplomaţiei suedeze părăseşte guvernul pentru a se dedica familiei

Esequibo este un teritoriu bogat în minerale înconjurat de o zonă maritimă care conţine resurse petroliere. Suveranitatea asupra acestui teritoriu a fost revendicată de Venezuela de la statul vecin Guyana.

Caracasul contestă o sentinţă de arbitraj emisă la Paris la sfârşitul secolului al XIX-lea, care acorda regiunea coloniei britanice de la acea vreme, şi invocă acordul din 1966, propunând o soluţie negociată. Tensiunea a reapărut în 2015, cu prilejul descoperirii de petrol în apele disputate.