DISTRIBUIȚI

William Barr, secretar al Justiţiei şi procuror general al SUA, a declarat vineri după-amiază că se va opune „vehement” oricărei încercări de graţiere a lui Edward Snowden, în contextul în care preşedintele Donald Trump a sugerat acest lucru, scrie mediafax.

Edward Snowden „a fost un trădător, iar informaţiile pe care le-a oferit adversarilor afectează puternic securitatea poporului american. A manevrat totul ca un comerciant. Nu putem tolera aceste lucruri”, a declarat William Barr într-un interviu acordat agenţiei Associated Press, subliniind că se va opune „vehement” oricărei încercări de graţiere.


Citește și : Zeci de foşti responsabili republicani cu securitatea naţională se dezic de Trump şi anunţă că votează cu Biden

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că analizează posibilitatea graţierii lui Edward Snowden, un fost colaborator al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) care a fugit în Rusia după ce a dezvăluit documente secrete despre activităţi ale Agenţiei pentru Siguranţă Naţională (NSA).

„Voi începe să mă gândesc la acest lucru”, a declarat Donald Trump, referindu-se la graţiere. Anterior, Donald Trump afirmase că „multă lume crede că Edward Snowden nu este tratat corect” de autorităţile americane.

Procurorii americani cer ca Edward Snowden să fie extrădat din Rusia pentru a fi judecat pentru spionaj.

Citește și : UNHCR susţine că deţine mărturii privind abandonarea migranţilor pe mare de către Garda de Coastă greacă

Edward Snowden a fugit din Statele Unite şi a primit azil în Rusia după ce a dezvăluit în 2013 documente secrete despre operaţiuni internaţionale de supraveghere desfăşurate de NSA.

Avocatul rus al lui Edward Snowden, Anatoly Kucherena, a declarat că autorităţile americane nu trebuie să acorde doar graţiere, ci şi să renunţe la toate acuzaţiile. „A acţionat nu doar în interesul cetăţenilor americani, ci şi în interesul întregii omeniri”, a spus avocatul.