DISTRIBUIȚI
AP

Procurorul general adjunct al SUA, Rod Rosenstein, care l-a numit pe Robert Mueller în mai 2017 pentru a investiga interferențele rusești în alegerile prezidențiale din 2016, și-a prezentat luni la Casa Albă scrisoarea de demisie din funcţie, relatează Reuters, scrie Mediafax.

Demisia lui Rosenstein, care va deveni efectivă în data de 11 mai, nu a fost o surpriză. Acesta ar fi trebuit să demisioneze în martie, Trump numindu-l deja pe secretarul adjunct al transporturilor, Jeffrey Rosen, pentru a-l înlocui pe Rosenstein.


Citește și : Alertă în Franța – Autoritățile au dejucat un atentat terorist major care viza serviciile de securitate

Rosenstein a rămas mai mult timp în această funcţie ca să-l ajute pe Procurorul General, William Barr, să gestioneze prezentarea publică a concluziilor raportului anchetei lui Mueller, încheiată la 22 martie.

Într-o scrisoare către Trump, Rosenstein a reiterat două fraze ale lui Trump, scriind că a ajutat personalul departamentului cu oficiali „dedicați valorilor care fac America mare” și adăugând că „întotdeauna am pus America pe primul loc”.

Ancheta lui Mueller nu a demonstrat că campania lui Trump din 2016 a conspirat cu guvernul rus.

Mueller, în raportul său final, nu a determinat dacă Trump a obstrucționat justiția, ci a prezentat dovezi de ambele părți.

După primirea raportului final, Rosenstein și Barr și-au făcut propria opinie, constatând că nu există suficiente dovezi pentru a-l acuza pe președinte.

Citește și : Pompeo: Rusia va continua să interfereze în alegerile din SUA timp de decenii

„Noi punem în aplicare legea fără frică sau favoruri, deoarece dovezile credibile nu sunt partizane și adevărul nu este determinat de sondajele de opinie”, a scris Rosenstein în scrisoarea sa de demisie.