DISTRIBUIȚI
afp

Procurorii sud-coreeni au anunţat miercuri că fosta preşedintă Park Geun-hye a evitat în mod incorect unele acuzaţii în procesul judiciar la finalul căruia a fost condamnată, în 6 aprilie, la 24 de ani de închisoare pentru rolul ei într-un scandal de corupţie, după ce ei solicitaseră o pedeapsă de 30 de ani de închisoare, şi au contestat în apel această decizie, transmite Reuters, potrivit agerpres.

”Biroul procurorului din districtul central din Seul a afirmat că sunt incorecte unele părţi ale deciziei judecătoreşti prin care Park Geun-hye este absolvită de unele dintre acuzaţiile de mită formulate împotriva sa”, a relatat agenţia de presă Yonhap.


Citeşte şi: O bombă artizanală a fost găsită într-un apartament din Göteborg

Prima femeie aleasă în funcţia de preşedinte al Coreei de Sud, Park Geun-hye a fost destituită şi arestată în martie 2017, iar în luna următoare a fost inculpată pentru 18 acuzaţii într-un scandal de corupţie în care au fost implicate mari grupuri industriale sud-coreene. Arestul preventiv decis în cazul său a fost prelungit, la începutul lunii octombrie, cu şase luni, tribunalul motivându-şi hotărârea prin riscurile de distrugere a probelor în cazul eliberării sale.

Scandalul de corupţie a avut-o în centru pe Choi Soon-sil, arestată la începutul lunii noiembrie 2016 pentru abuz de putere şi extorcare, care a fost acuzată că s-a folosit de relaţiile de prietenie cu preşedinta Park pentru a cere fonduri de la marile companii din ţară. Park Geun-hye a fost acuzată de ‘complicitate’ la faptele ilegale ale prietenei sale Choi Soon-sil, precum şi pentru că a lăsat-o pe aceasta să se amestece în afacerile statului.

Procurorii formulaseră 18 capete de acuzare contra fostei şefe a statului sud-coreean şi ceruseră o amendă de 118,5 miliarde woni (111,16 milioane de dolari), în afară de pedeapsa de 30 de ani de închisoare, însă instanţa a achitat-o Park Geun-hye pentru două capete de acuzare.

Citeşte şi: Şase oameni au murit după ce un elicopter s-a prăbuşit în Rusia

La 6 aprilie, Park Geun-hye a fost găsită vinovată în celelalte 16 capete de acuzare, printre care corupţie, abuz de putere, mită şi dezvăluirea de secrete de stat. Park a fost amendată şi cu 18 miliarde de woni (circa 17 milioane dolari).

Unul dintre avocaţii din oficiu a sugerat că fosta preşedintă ar putea face apel, însă până acum acest lucru nu s-a întâmplat. În Coreea de Sud, apelul trebuie să fie înaintat în termen de 7 zile de la verdictul instanţei.