DISTRIBUIȚI
REUTERS

Un birou al procuraturii din Varşovia a lansat o investigaţie asupra protestelor recente împotriva limitării dreptului la avort din ţară, ancheta urmând să determine în primul rând dacă demonstranţii i-au insultat pe catolici sau au reprezentat o ameninţare pentru sănătatea publică, relatează joi dpa, potrivit agerpres.  

Începând cu ultima parte a lunii octombrie în Polonia au avut loc numeroase proteste stradale împotriva unui verdict al Tribunalului constituţional potrivit căruia avorturile efectuate din cauza defectelor congenitale ireversibile, care acoperă o gamă largă de afecţiuni de la sindromul Down până la boli fatale, sunt ilegale potrivit constituţiei.


Citește și : Toate școlile din Pakistan au fost ÎNCHISE

Decizia va introduce efectiv o interdicţie asupra avortului, deşi nu a fost încă publicată în Jurnalul legilor din Polonia.

Deşi demonstraţiile au pierdut din amploare şi nu mai sunt atât de frecvente, la sfârşitul lui octombrie ele au mobilizat zeci de mii de oameni la marşuri în oraşele poloneze.

O parte din furia demonstranţilor s-a îndreptat direct împotriva Bisericii Catolice, care se opune avortului în mod tradiţional.

În prima fază a protestelor, s-au produs incidente precum întreruperea slujbelor din biserici şi scrierea cu spray-uri pe zidurile lăcaşelor de cult a unor sloganuri sau a numerelor de telefon ale unor hotline-uri pentru avorturi.

Acum biroul regional al procuraturii din Varşovia va investiga dacă demonstranţii i-au insultat pe catolici şi dacă principalul organizator al protestelor a sprijinit public acţiuni ilegale, a declarat joi purtătoarea de cuvânt Aleksandra Skrzyniarz, citată de agenţia poloneză de ştiri PAP.

Procurorii vor investiga şi dacă demonstranţii au pus în pericol sănătatea publică organizând demonstraţii în timpul unei pandemii, a mai spus oficialul citat.

Citește și : Transportul vaccinului anti-COVID, o adevărată provocare pentru companiile de logistică

Investigaţia procurorilor a fost lansată în urma unor plângeri din partea unor organizaţii anti-avort, printre altele.

Procurorul general din Polonia şi ministrul justiţiei Zbigniew Ziobro au exprimat în mod repetat critici la adresa organizatorilor protestelor, reaminteşte dpa.