DISTRIBUIȚI

Procurorii din Salvador au cerut arestarea fostului preşedinte Salvador Sanchez Ceren şi a altor nouă foşti înalţi oficiali, în cadrul unei anchete pentru spălare de bani şi corupţie, relatează vineri Reuters, potrivit agerpres.

Fostul şef de stat nu se află în ţară, dar cinci membri de rang înalt din cabinetul fostului şef al statului Mauricio Funes (2009-2014) au fost arestaţi, a precizat procuratura.


Citeşte şi: Italia impune un permis de sănătate OBLIGATORIU

Sanchez Ceren era pe atunci vicepreşedinte şi a devenit preşedinte în mandatul următor, iar succesorul său, actualul şef al statului Nayib Bukele, a fost criticat la rândul său pentru o serie de decizii controversate, între care închiderea unui oficiu anticorupţie.

Între cei nouă foşti oficiali vizaţi de anchetă se numără foşti titulari de la ministerele Sănătăţii, Finanţelor, Muncii, Agriculturii şi Mediului.

Procurorul general Rodolfo Delgado a mai precizat că va cere ajutorul Interpol pentru localizarea lui Ceren, descris pe Twitter de preşedintele Bukele drept un „fugar căutat de justiţie” şi care a plecat din ţară în decembrie anul trecut.

Citeşte şi: 13 civili au fost MASACRAŢI în Republica Centrafricană

Sanchez Ceren şi alţi membri ai guvernului Funes fac parte din Frontul naţional de eliberare Farabundo Marti, formaţiune din care a făcut parte şi Bukele la începutul carierei sale, inclusiv ca primar al capitalei San Salvador, dar din care ulterior a fost exclus, fiind acuzat că divizează partidul şi a încălcat statutul acestuia.

Mai mulţi oficiali din guvernul lui Bukele, dar şi reprezentanţi ai opoziţiei sunt suspectaţi de corupţie de autorităţile din SUA.