DISTRIBUIȚI
The Sydney Morning Herald

Nu există dovezi că Slobodan Praljak, criminal de război croato-bosniac, a fost ajutat în gestul său de a se sinucide într-o sală de judecată a Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI), au precizat vineri procurori, potrivit dpa, scrie Agerpres.

Praljak a murit în decembrie anul trecut după ce a înghiţit cianură dintr-o sticlă strecurată în interiorul TPI, înainte de verdictul în apelul împotriva condamnării sale la închisoare.


Citește și : Netanyahu califică drept ‘oribilă’ asasinarea jurnalistului Khashoggi, dar apără stabilitatea Arabiei Saudite

După ce tribunalul de la Haga a menţinut sentinţa originală de 20 de ani de închisoare, el a protestat verbal împotriva verdictului, în faţa camerelor, a luat otrava şi a murit la scurt timp la spital.

În raportul final privind decesul lui Praljak, procurorii olandezi spun că nu au putut stabili cum şi când a obţinut el cianura.

„Nu poate fi exclusă posibilitatea că Praljak să fi avut otrava asupra sa de foarte mult timp”, au adăugat procurorii.

Cianura poate fi depozitată într-o formă solidă ca tabletă sau pudră şi are o valabilitate lungă. Chiar şi o cantitate mică de cianură este letală.

Înainte de actul său final, Praljak s-a aflat pentru scurt timp în două încăperi fără camere de filmat – o toaletă şi o zonă de aşteptare.

Citește și : Palestinienii condamnă decizia Braziliei de a-şi muta ambasada la Ierusalim

În celula sa a fost găsită o scrisoare de adio, în care el a scris că a luat decizia de a se sinucide cu mult timp înainte de a comite acest gest.

Praljak fusese condamnat la 20 de ani de închisoare – din care executase deja în arest mai mult de 13 ani – pentru rolul să în campania de epurare etnică împotriva bosniacilor musulmani în timpul războiului din Bosnia, între anii 1992 şi 1995.