DISTRIBUIȚI
Twitter

Procuroarea generală a Curţii penale internaţionale (CPI) Fatou Bensouda a primit o delegaţie de miniştri afgani în legătură cu acuzaţiile legate de crime de război în Afganistan, a anunţat duminică instanţa de la Haga, transmite AFP, potrivit agerpres.   

Delegaţia, din care au făcut parte în special şeful diplomaţiei afgane şi ministrul afgan al justiţiei, a purtat „discuţii fructuoase”, vineri, cu procuroarea CPI, se menţionează într-un comunicat.


Citește și : Zuzana Caputova evocă rolul armatei române în eliberarea Slovaciei în al Doilea Război Mondial

CPI, singurul tribunal permanent din lume pentru crime de război, a decis în martie anul trecut să autorizeze lansarea unei anchete pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii în Afganistan, fiind vorba în primul rând de alegaţii de crime de război americane.

În septembrie 2020, administraţia Trump a impus sancţiuni împotriva procuroarei generale a CPI şi a altor responsabili, sancţiuni ridicate în aprilie a.c. de noul preşedinte american Joe Biden.

Discuţiile de vineri au avut loc în baza unei solicitări făcute de Kabul în martie 2020 pe lângă biroul procurorului de a amâna ancheta, a explicat CPI.

CPI, creată în 2002 pentru a judeca cele mai grave atrocităţi comise în lume atunci când tribunalele locale nu vor sau nu pot interveni, nu vizează guverne sau state, ci persoane, iar potrivit comunicatului curţii întâlnirea de vineri a permis „o mai bună înţelegere” a demersurilor făcute sau avute în vedere de autorităţile afgane pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe autorii de crime de război.

Poporul afgan „merită fără întârziere o justiţie tangibilă” după „decenii de conflict şi violenţe”, a declarat Fatou Bensouda, citată în comunicat.

Citește și : Proteste la Porto împotriva summitului social al UE

Procuroarea CPI s-a declarat nerăbdătoare să continue cu autorităţile afgane discuţiile vizând înfăptuirea justiţiei „în cel mai bun mod posibil”, în timp ce ministrul de externe afgan Mohammad Haneef Atmar a evocat în acelaşi comunicat o „reuniune istorică şi foarte constructivă”, promiţând că „nicio crimă nu va rămâne nepedepsită”.

Fatou Bensouda (Gambia) îşi încheie mandatul în iunie, urmând să fie înlocuită de britanicul Karim Khan, specialist în drepturile omului.