DISTRIBUIȚI

Procuroarea generală a Curţii Penale Internaţionale (CPI), Fatou Bensouda, a declarat miercuri că a deschis o anchetă oficială cu privire la presupuse crime de război în teritoriile palestiniene ocupate, o iniţiativă căreia Israelul i s-a opus cu fermitate, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres

Fatou Bensouda a declarat anterior că există o ”bază rezonabilă” pentru a crede că au fost comise crime de către membri ai forţelor israeliene, ai autorităţilor israeliene, ai Hamas şi ai unor grupuri armate palestiniene în timpul războiului din Gaza, din 2014.


Citește și : Germania respinge criticile UE privind restricţiile impuse la frontiere

„Astăzi, confirm deschiderea de către Biroul Procurorului Curţii Penale Internaţionale a unei anchete privind situaţia din Palestina”, a declarat ea într-un comunicat.

”Ancheta se va concentra pe crimele legate de competenţa Curţii care ar fi fost comise din 13 iunie 2014”, a precizat sursa citată. Spre deosebire de Palestina, Israelul nu este membru al CPI, cu sediul la Haga, şi s-a opus vehement oricărei anchete.

Însă judecătorii CPI au deschis calea pentru o anchetă privind crime de război hotărând luna trecută că instanţa are jurisdicţie asupra evenimentelor survenite în teritoriile palestiniene ocupate.

În decembrie 2019, procuroarea Fatou Bensouda a declarat că doreşte o anchetă completă după o investigaţie preliminară de cinci ani, solicitând în acelaşi timp CPI să stabilească dacă are atribuţii în teritoriile palestiniene.

Citește și : Generaţia Identitară a fost DIZOLVATĂ în Franţa

Bensouda, care va fi înlocuită de procurorul britanic Karim Khan pe 16 iunie, a declarat în decembrie 2019 că ”crime de război au fost sau sunt comise în Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Est, şi Fâşia Gaza”, considerând responsabile forţele armate israeliene şi grupuri palestiniene armate precum Hamas.