DISTRIBUIȚI
AP

Procurorul supleant al procesului împotriva partidului Zori Aurii a cerut în apel pedepse mai grele împotriva liderului şi a şase membri de rang înalt ai acestei formaţiuni neonaziste, închişi recent pentru „conducerea unei organizaţii criminale”, a anunţat vineri o sursă judiciară, informează AFP, potrivit agerpres.

Stelios Kostarelos şi-a exercitat acest drept, estimând că aceştia ar trebui să fie condamnaţi la maximul pedepsei prevăzute de lege pentru această infracţiune, adică la 15 ani de închisoare.


Citeşte şi: Peste 18.000 de germani au aflat că sunt infectaţi cu COVID în ultimele 24 de ore

Conform verdictului Curţii Penale din Atena, Nikos Michaloliakos, liderul partidului Zori Aurii, şi ceilalţi şase membri ai formaţiunii au fost condamnaţi la termene cu executare situate doar între 10 şi 13 ani de închisoare.

Potrivit lui Stelios Kostarelos, aceste şapte persoane „exercitau o dominaţie completă asupra tuturor actelor infracţionale” comise de membri ai formaţiunii, printre care omucideri şi violenţe împotriva migranţilor sau simpatizanţilor stângii.

Opinia lui Stelios Kostarelos se opune celei a procurorului principal al procesului, Adamantia Economou, care a cerut achitarea conducerii partidului Zori Aurii, estimând că nu există suficiente dovezi pentru acuzaţia de „conducere a unei organizaţii criminale”.

Citeşte şi: O braziliancă a fost ucisă în atacul terorist din Nisa

Verdictul istoric din 7 octombrie al Curţii Penale de la Atena a pus capăt celor cinci ani şi jumătate de proces, unul dintre cele mai importante din ultimii ani în Grecia. În afară de liderul şi de cadrele principale ale partidului Zori Aurii, zeci dintre membrii săi au fost condamnaţi la pedepse de închisoare cu executare.

Majoritatea celor condamnaţi au fost plasaţi în detenţie pe 22 octombrie, exceptându-l pe Christos Papas, numărul doi ani formaţiunii, fugit din ţară, şi eurodeputatul Yannis Lagos, ales din partea acestui partid şi care beneficiază încă de imunitate parlamentară.