DISTRIBUIȚI
dpa

Procesul împotriva unui membru al grupării jihadiste Stat Islamic (SI) acuzat de crime teroriste după ce a intrat în mulţime cu un camion anul trecut în centrul capitalei suedeze omorând cinci oameni a intrat miercuri în faza finală, informează dpa, potrivit agerpres.

Rahmat Akilov, de naţionalitate uzbecă, a recunoscut că a condus un camion deturnat pe o strada pietonală din centrul oraşului Stockholm la 7 aprilie 2017. Bărbatul în vârstă de 40 de ani a mărturisit că spera că acest atac va forţa Suedia să nu mai participe la coaliţia internaţională împotriva grupării SI.


Citeşte şi: Capitala Armeniei este ‘paralizată’ de proteste. Şoseaua spre aeroport a fost închisă

Procesul se desfăşoară într-o sală securizată a tribunalului din Stockholm. Lui Akilov i-au fost scoase cătuşele când acesta a luat loc între avocatul său, Johan Eriksson, şi un translator. Akilov este principalul suspect în atacul cu camion.

Săptămâna trecută, procurorii au cerut închisoare pe viaţă şi expulzarea lui din Suedia după executarea sentinţei.

Mai mult de o sută de oameni au depus mărturie în timpul procesului care a durat două luni, inclusiv supravieţuitori şi rude apropiate ale victimelor. Cea mai tânără persoană ucisă în atentat a fost o fată de 11 ani.

Akilov a mai fost acuzat pentru că a expus 144 de oameni riscului de deces sau vătămare gravă.

Citeşte şi: Premierul nipon NU va muta ambasada ţării sale din Tel Aviv

După declaraţiile finale ale avocaţilor victimelor şi supravieţuitorilor, avocatul lui Akilov urmează să facă declaraţii. El a spus că va încerca să obţină pentru Akilov o sentinţă limitată în timp, în locul detenţiei pe viaţă.

Rahmat Akilov a furat camionul şi l-a condus aproximativ 500 de metri, cu o viteza medie de 60 de kilometri pe oră. El a detonat după aceea o încărcătură explozivă alcătuită din cinci butelii de gaz şi cuie în cabina vehiculului, crezând că avea să moară în deflagraţie, însă dispozitivul a provocat doar pagube materiale. El s-a refugiat într-o staţie de metrou şi a fost arestat câteva ore mai târziu, la nord de Stockholm.