DISTRIBUIȚI
epa03965099 Leader of ANO 2011 movement Andrej Babis is seen during press conference after post-election government negotiations in Prague, Czech Republic, 25 November 2013. Talks between possible coalition partys Ano 2011, CSSD and KDU-CSL aimed at forming a new Czech government will continues in future days. EPA/FILIP SINGER

Un proces împotriva fostului prim-ministru ceh Andrej Babis pentru presupusă implicare în fraudă cu subvenţii europene a început luni la un tribunal din Praga, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Babis, om de afaceri miliardar, a fost inculpat în martie pentru că a „ajutat” în 2007 la scoaterea fermei „Cuibul de barză” din holdingul său Agrofert (cu afaceri în industria alimentară, chimică şi media) pentru a obţine subvenţii europene de două milioane de euro rezervate IMM-urilor.


Citeşte şi: Zelenski spune că armata ucraineană a eliberat oraşul strategic Izium – Black News

Prim-ministru din 2017 până în 2021, Andrej Babis a negat orice faptă ilegală, calificând procesul drept unul „politic”, în perspectiva alegerilor prezidenţiale de anul viitor la care este de aşteptat să candideze.

Politicianul în vârstă de 68 de ani – nr. 5 pe lista celor mai bogaţi cehi, potrivit revistei Forbes – apare ca acuzat în acest proces alături de fosta sa asistentă Jana Nagyova.

Audierea a generat un interes considerabil din partea publicului, iar reprezentanţii mass-media se adunaseră în aşteptarea sosirii lui Babis la tribunalul municipal din capitala cehă, luni dimineaţă.

Pe cealaltă parte a străzii, adversari ai săi au simulat o celulă de închisoare, în care se afla un demonstrant care purta pe faţă o fotografie a fostului şef de guvern.

Babis este preşedintele mişcării de opoziţie populiste de centru ANO, care a pierdut la mică diferenţă alegerile parlamentare de anul trecut în faţa unei coaliţii de partide de centru-dreapta, condusă de actualul prim-ministru Petr Fiala.

ANO rămâne însă în continuare în fruntea sondajelor de opinie, cu un sprijin de 30,5%, într-un sondaj realizat de institutul Kantar pentru televiziunea cehă, publicat duminică.

Citeşte şi: Alegeri legislative în Suedia: Stânga la egalitate cu blocul de dreapta/extremă dreapta – Black News

Partidul Civic Democrat, de dreapta, al lui Fiala ocupă locul al doilea, cu o susţinere de 19,5%, în contextul în care guvernul se luptă cu o inflaţie galopantă din cauza creşterii preţurilor la energie după invazia Rusiei din Ucraina.

Andrej Babis – care este acuzat şi că a fost agent al poliţiei secrete comuniste în anii 1980 – este deputat în parlamentul ceh, dar imunitatea i-a fost retrasă în martie, ceea ce a deschis calea pentru inculparea sa.