DISTRIBUIȚI

Procesul complicilor suspecţi în cazul atacurilor teroriste de la Paris din ianuarie 2015 a fost amânat din cauza pandemiei COVID-19, a anunţat miercuri Parchetul parizian, transmit AFP şi DPA, potrivit agerpres.

Un număr de 14 suspecţi urmau să compară în luna mai în faţa instanţei pentru presupusul rol în ancheta asupra atentatelor de la redacţia publicaţiei Charlie Hebdo şi de la un supermarket kosher de la periferia Parisului.


Citește și : ONU îndeamnă la eliberarea urgenţă a deţinuţilor, în contextul pandemiei de COVID-19

Cei trei autori, lichidaţi toţi de poliţie după atac, au ucis 17 persoane în primul dintr-un val de atentate islamiste fără precedent comise în Franţa în 2015 şi 2016 şi soldate cu 246 de morţi.

Nu a fost stabilită nicio dată viitoare a procesului. Sistemul de justiţie francez funcţionează la un nivel minim ca urmare a regulilor de izolare stricte impuse în Franţa pentru a limita răspândirea epidemiei COVID-19, audierile fiind amânate, iar judecătorii tratând chestiunile urgente în regim de videoconferinţă.

La 7 ianuarie 2015, fraţii Cherif şi Said Kouachi, islamişti radicali, au ucis 12 persoane în atacul de la redacţia publicaţiei Charlie Hebdo, înainte de a fi lichidaţi două zile mai târziu de forţele speciale antiteroriste franceze.

Citește și : Guterres: Pandemia de covid-19 ‘ameninţă întreaga omenire’

A doua zi, islamistul Amédy Coulibaly a omorât o poliţistă franceză la Montrouge, în apropiere de Paris. Pe 9 ianuarie 2015, Coulibaly a ucis patru bărbaţi, toţi evrei, într-o luare de ostatici la un supermarket kosher din estul Parisului. El a fost ulterior ucis în operaţiunea desfăşurată de poliţie pentru eliberarea ostaticilor.