DISTRIBUIȚI
Middle East in 24 English

Procesul celui mai cunoscut deţinut politic din Egipt, Alaa Abdel-Fattah, figură centrală a revoltei din 2011, şi al altor doi militanţi a început luni la un tribunal special din Cairo, a anunţat avocatul lui Abdel Fattah pentru AFP, potrivit agerpres

După mai mult de doi ani în care s-a aflat în detenţie, Abdel-Fattah a fost oficial inculpat, împreună cu avocatul său de atunci Mohamed al-Baqer şi bloggerul Mohamed Ibrahim, alias Oxygen, pentru „difuzare de informaţii false şi zvonuri în interiorul ţării şi în străinătate”, a precizat Khaled Ali.


Citește și : India înregistrează cel mai mic număr de infecţii din ultimele opt luni

Tribunalul corecţional de urgenţă al Siguranţei Statului din estul capitalei Cairo a amânat apoi audierea pentru 1 noiembrie din raţiuni de procedură, potrivit avocatului său.

Supranumit „icoana revoluţiei” care l-a alungat în 2011 de la putere pe fostul preşedinte Hosni Moubarak, Abdel-Fattah, deţinut în izolare, a fost transferat „singur într-un camion blindat” din închisoarea de maximă securitate Tora la tribunal, potrivit unui mesaj scris pe Twitter de către sora sa Mona Seif.

Apărarea nu a avut acces la elementele din dosar, a adăugat ea, denunţând dorinţa autorităţilor de a „finaliza (această afacere) rapid la un tribunal special ale cărui verdicte nu pot fi contestate în apel”.

Potrivit familiei sale, Abdel-Fattah, care a stat în trecut în total şapte ani în spatele gratiilor, începând din 2013, a exprimat gânduri sinucigaşe în timpul ultimei audieri pentru reînnoirea detenţiei sale, la mijlocul lui septembrie. Mona Seif a afirmat totodată că el părea luni „mai bine din punct de vedere psihologic”.

Abdel-Fattah şi avocatul său Baqer au fost plasaţi în detenţie în urma unui mare raid care a avut loc în septembrie 2019 după rarele manifestaţii împotriva preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi.

Amnesty International a denunţat „condiţiile crude, inumane şi degradante” în care sunt deţinuţi cei doi, care au fost incluşi pe lista „teroristă” a Egiptului la sfârşitul lui 2020.

Citește și : Tensiuni tot mai mari pe axa Bruxelles – Moscova: Rusia îşi SUSPENDĂ la NATO!

Ibrahim, fondatorul blogului Oxygen Egypt, a fost şi el arestat în 2019 după ce a publicat pe social media înregistrări video cu manifestaţiile antiguvernamentale, potrivit Amnesty International.

După ce a ajuns la putere în urmă cu opt ani, Al-Sissi a declanşat o reprimare fără cruţare a oricărei opoziţii. Potrivit unor ONG-uri, Egiptul numără circa 60.000 de deţinuţi de opinie.