DISTRIBUIȚI

Cele două serii de probleme, cele de la Crédit Suisse şi cele care vizează reglementarea băncilor americane, nu afectează băncile franceze şi europene, a dat asigurări guvernatorul Băncii centrale a Franţei, informează AFP, potrivit agerpres.

„Băncile franceze sunt solide şi nu există niciun fel de problemă pentru băncile franceze”, a afirmat, luni, François Villeroy de Galhau pentru postul de radio France Inter, la o zi după anunţul preluării băncii elveţiene Credit Suisse de către rivala UBS.


Citeşte şi: Patriarhia Ortodoxă Greacă a Ierusalimului denunţă un ‘atentat odios’ la Mormântul Fecioarei Maria – Black News

„O altă problemă există în SUA, unde mai multe bănci de talie medie nu au fost supuse regulilor de supervizare care au fost adoptate după criza din 2008”, a adăugat Villeroy de Galhau, care este şi membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE).

Potrivit acestuia, niciuna dintre aceste probleme nu afectează băncile franceze. „Ele au un model de business diversificat şi sunt profitabile. Au proceduri solide de control al riscurilor şi, mai presus de orice, au un nivel ridicat de lichiditate şi capital”, a mai spus Villeroy, vorbind despre un sector care este afectat de o săptămână de colapsul băncii americane Silicon Valley Bank (SVB).

În interviul pentru France Inter, guvernatorul Băncii Franţei a mai spus că BCE este hotărâtă să provoace o încetinire a inflaţiei şi că se aşteaptă ca preţurile globale la produsele agricole să scadă în luna iunie, ceea ce ar ajuta la diminuarea presiunilor la adresa preţurilor la alimente.

Citeşte şi: Un fost soldat australian a fost arestat pentru o prespusă crimă de război – Black News

Pentru a evita orice risc de răspândire, cele mai importante bănci centrale mondiale au anunţat duminică seara o acţiune concertată pentru a facilita accesul la lichidităţile în dolari, ceea ce reaminteşte măsurile adoptate pentru a calma pieţele la începutul pandemiei de Covid-19.

Luni dimineaţa, Autoritatea monetară din Hong Kong a calificat drept „nesemnificativ” impactul scandalului de la Credit Suisse asupra sistemului său bancar, precizând că activele de la Hong Kong ale băncii elveţiene reprezintă mai puţin de 0,5% din totalul activelor din sistemul bancar din Hong Kong.