DISTRIBUIȚI
Radio Chisinau

Procuratura Generală a Republicii Moldova a anunţat că s-a autosesizat „în legatură cu apariţia în spaţiul public a unor date care pun la îndoială legalitatea finanţării unor formaţiuni politice’ şi a iniţiat pe caz un proces penal, informează marţi Radio Chişinău, potrivit agerpres.

„În procesul investigaţiilor, procurorii au demarat o serie de acţiuni în vederea elucidării obiective a circumstanţelor cazului, inclusiv au ridicat probe şi au demarat audierea persoanelor’, precizează instituţia într-un comunicat.


Citeşte şi: Autorităţile americane au identificat rămăşiţele unei alte victime ale atentatelor din 9-11

După ce sâmbătă, 8 iunie, vicepreşedintele Partidului Democrat (PDM), Andrian Candu, a anunţat că va prezenta probe care demonstrează ca preşedintele Igor Dodon a insistat pe federalizarea Republicii Moldova în discuţiile cu liderul democraţilor Vlad Plahotniuc, au apărut mai multe înregistrări video în care preşedintele Republicii Moldova sugera că Partidul Socialiştilor (PSRM) ar fi finanţat din Federaţia Rusă.

În discuţia cu liderul PDM, Igor Dodon spune că primea între 700.000 şi 1 milion de dolari pe lună de la ruşi, dar că de la 1 aprilie finanţarea a fost oprită.

Igor Dodon a declarat că aceste imagini sunt trucate.

Citeşte şi: Au început operaţiunile de recuperare a vasului scufundat în Dunăre

Parlamentul de la Chişinău rezultat în urma alegerilor legislative din 24 februarie s-a reunit sâmbătă după ce, în urma unor luni de negocieri politice, s-a reuşit formarea unei majorităţi între socialişti – câştigătorii alegerilor – şi blocul prooccidental ACUM, alianţa care a ieşit pe locul al treilea.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis la 9 iunie suspendarea temporară a preşedintelui Igor Dodon, întrucât a refuzat să dizolve parlamentul rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, în condiţiile în care legislativul nu a reuşit să formeze în termen de trei luni o coaliţie majoritară care să susţină un nou guvern, iar Pavel Filip, în calitate de premier cu mandatul expirat, a fost desemnat ‘preşedinte interimar’. Pavel Filip a anunţat duminică dizolvarea parlamentului şi semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate.