DISTRIBUIȚI

Vicepreşedintele Statelor Unite Mike Pence a decis să-şi amâne deplasarea controversată în Orientul Mijlociu, a anunţat luni Casa Albă pe fondul tensiunilor din regiune şi unui vot crucial aşteptat în Congres, informează AFP. 

Deplasarea lui Pence la Cairo şi apoi Ierusalim, programată să înceapă marţi, a fost amânată până la jumătatea lunii ianuarie pentru a-i permite să fie prezent pentru un vot decisiv în Senat privind reforma fiscală, a indicat un responsabil american.


„Votul asupra reformei fiscale se prezintă foarte bine dar nu vrem să ne asumăm nici cel mai mic risc”, a spus el.

Republicanii dispun de o majoritate foarte mică în Senat: 52 de locuri din 100. În caz de egalitate 50-50, vicepreşedintele poate da votul crucial.

Senatorul John McCain, care este bolnav, s-a întors în Arizona pentru tratament şi a petrece sărbătorile de sfârşit de an, reducând grupul majoritar la 51. Votul ar trebui să aibă loc marţi noapte sau miercuri dimineaţă.

Pence urma mai ales să rostească un discurs în faţa Knessetului, parlamentul israelian.

Casa Albă a dat asigurări că această amânare nu are legătură cu violenţele şi tensiunile diplomatice puternice după decizia unilaterală şi controversată a lui Donald Trump de a declara Ierusalimul capitala Israelului.

Anunţată la 6 decembrie, recunoaşterea unilaterală a oraşului drept capitala Israelului, care pune capăt unor decenii de diplomaţie americană şi internaţională, continuă sa provoace manifestaţii în teritoriile palestiniene şi în mai multe ţări arabe şi musulmane în principal.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a anulat o întâlnire planificată cu Pence, declarând că Statele Unite nu mai au un rol de jucat în procesul de pace israeliano-palestinian. Fatah a chemat la manifestaţii în şi în jurul Ierusalimului miercuri pentru a protesta împotriva vizitei lui Pence.