DISTRIBUIȚI
ABS-CBN News

Premierul japonez, Shinzo Abe, şi preşedintele chinez, Xi Jinping, au convenit vineri să coopereze strâns în soluţionarea problemei referitoare la programul nuclear şi de rachete al Coreei de Nord, subliniind în acelaşi timp importanţa sancţiunilor ONU împotriva Phenianului pentru realizarea acestui obiectiv, relatează agenţia Kyodo, potrivit agerpres.

În cadrul primei convorbiri telefonice dintre un premier japonez şi un preşedinte chinez, eveniment ce semnalează ameliorarea relaţiilor dintre cele două mari puteri asiatice, Abe şi Xi au salutat angajamentul exprimat recent de liderul nord-coreean, Kim Jong Un, şi de preşedintele sud-coreean, Moon Jae In, pentru denuclearizarea ”completă” a Peninsulei Coreene.


Citește și : Avertisment de CANICULĂ în Pakistan. Temperatura aerului a depăşit 44 de grade Celsius

Abe şi Xi au convenit de asemenea să coopereze pentru rezolvarea neîntârziată a problemei referitoare la cetăţenii japonezi răpiţi de către Coreea de Nord în anii 1970 şi 1980, potrivit unui înalt oficial guvernamental japonez.

Convorbirea telefonică între cei doi lideri, care a durat 40 de minute, survine înainte de un summit Japonia-China-Coreea de Sud, ce va avea loc pe 9 mai la Tokyo, şi înainte de o întâlnire între preşedintele SUA, Donald Trump, şi Kim Jong Un în săptămânile următoare, primul summit SUA-Coreea de Nord.

Citește și : Szijjarto: ‘Securitatea europeană începe din Asia Centrală’

Shinzo Abe şi-a exprimat dorinţa de a vizita China şi ca Xi Jinping să efectueze o vizită în Japonia. Premierul japonez şi preşedintele chinez au convenit de asemenea o aprofundare sporită a relaţiilor bilaterale, care au fost afectate în ultimii ani de probleme teritoriale şi istorice.

”Am convenit să ridicăm relaţiile chino-japoneze … la următorul nivel, extinzând în mod semnificativ schimburile publice în diferite domenii”, având în vedere faptul că în acest an se împlinesc 40 de ani de la semnarea tratatului de prietenie dintre cele două ţări, a afirmat Shinzo Abe, potrivit agenţiei Kyodo.