DISTRIBUIȚI
File photo dated 31/10/17 of International Development Secretary Priti Patel, who has apologised for taking time out of a family holiday to meet Israeli prime minister Benjamin Netanyahu and other politicians without telling the Foreign Office in advance.

Ministrul de interne britanic Priti Patel a declarat joi că Regatul Unit şi-a îndeplinit toate obligaţiile care îi revin conform acordului comercial, reprezentanta Londrei declarându-se dezamăgită de măsura Franţei de a confisca o ambarcaţiune de pescuit britanice, pe fondul diferendului privind drepturile de pescuit post-Brexit, transmite Reuters, potrivit agerpres.

”În termeni de ceea ce s-a întâmplat în această dimineaţă, cred că este important de spus evident că este dezamăgitor şi noi ca ţară ne-am îndeplinit toate obligaţiile conform TCA (acordul comercial)”, a spus Priti Patel.


Citeşte şi: Preşedinta Taiwanului are încredere în SUA – Black News

”La guvern discuţiile vor continua atât la nivelul Comisiei (Europene), cât şi cu omologi din administraţia franceză”, a adăugat ministrul britanic.

Parisul a avertizat joi că va avea o abordare de toleranţă zero faţă de Regatul Unit şi va bloca accesul ambarcaţiunilor de pescuit britanice până când Franţa va primi licenţele necesare pentru pescarii săi. De altfel, Franţa a confiscat joi dimineaţă un vas britanic de pescuit care opera în apropierea portului francez Le Havre.

Citeşte şi: Centrul Carter trimite o echipă de observatori pentru alegerile din Venezuela – Black News

Autorităţile franceze au anunţat miercuri că în absenţa progreselor în acest dosar, începând din 2 noiembrie se va aplica un prim set de măsuri: interdicţia debarcării mărfurilor pescarilor britanici în toate porturile franceze, o consolidare a controalelor vamale, sanitare şi de securitate asupra navelor britanice şi un control al camioanelor care se deplasează către şi dinspre Regatul Unit, în special la Calais.

Acordul post-Brexit, încheiat in extremis la finalul lui 2020 între Londra şi Uniunea Europeană, prevede că pescarii europeni pot continua să lucreze în unele părţi ale apelor britanice cu condiţia de a face dovada că pescuiau acolo şi înainte. Însă acum între francezi şi britanici există divergenţe legate de natura şi detalierea documentelor justificative.