DISTRIBUIȚI
Foreign Policy

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite a acuzat Iranul pentru atacurile de asupra celor două petroliere din Golful Oman și a cerut comunității internaționale să ia o „poziție decisivă”, însă a declarat că regatul nu dorește să se ajungă la un război în regiune, informează Reuters, scrie mediafax.

Atacurile asupra a două nave care transportau petrol, joi, pentru care Statele Unite au dat vina, de asemenea, pe Iran, au ridicat temeri legate de un posibil conflict mai amplu în regiune. Iranul a negat orice implicare în exploziile de la sud de Strâmtoarea Hormuz, o rută importantă de transport maritim și un loc important de tranzit pentru petrol.


Citește și : Macron vrea să rupă relaţiile cu aliaţii spanioli din Parlamentul European

Exploziile care au afectat nava Front Altair deținută de Norvegia și Kokuka Courageous deținută de japonezi au avut loc în timp ce premierul japonez Shinzo Abe s-a aflat la Teheran încercând să ajute la reducerea tensiunilor dintre Statele Unite și Iran.

„Regimul iranian nu a respectat vizita primului ministru japonez la Teheran și, în timp ce el s-a aflat acolo, a răspuns la eforturile sale, atacând două nave care transportă petrol, dintre care una japoneză”, a afirmat Mohamed bin Salman, în cadrul unui interviu acordat cotidianului saudit Asharq al-Awsat.

„Regatul nu dorește un război în regiune, dar nu va ezita să facă față amenințărilor la adresa poporului său, suveranității sau intereselor sale vitale”, a spus el.

Teheranul și Washingtonul au spus că nu au nici un interes să se ajungă la un război în regiune. Dar acest lucru nu a ajutat la atenuarea îngrijorărilor că cele două ţări rivale s-ar putea implica într-un conflict.

Citește și : India adoptă taxe vamale de retorsiune asupra unei serii de 28 de produse americane