DISTRIBUIȚI
Foreign Policy

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a ”validat” asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în 2018, au indicat serviciile de informaţii americane într-un raport publicat vineri, relatează AFP, potrivit agerpres

”Am ajuns la concluzia că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman a validat o operaţiune la Istanbul, în Turcia, pentru capturarea sau uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi”, scrie Direcţia serviciului naţional de informaţii în acest scurt document declasificat de patru pagini.


Citește și : Washingtonul cere armatei din Armenia să nu se bage în politică

”Prinţul moştenitor îl considera pe Khashoggi ca pe o ameninţare la adresa regatului şi susţinea în general recurgerea la măsuri violente, dacă este necesar, pentru a-l reduce la tăcere”, a adăugat sursa citată.

Khashoggi, care a lucrat pentru Washington Post, era rezident american. Ademenit în interiorul consulatului saudit din Istanbul pe 2 octombrie 2018, jurnalistul a fost ucis de persoane care aveau legături cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite. A fost dezmembrat, iar cadavrul său a dispărut.

Înaintea publicării raportului,preşedintele american Joe Biden a discutat joi telefonic pentru prima dată cu regele Salman al Arabiei Saudite, căruia i-a transmis că va lucra pentru legături bilaterale puternice şi transparente, conform unui comunicat al Casei Albe, notează Reuters.

Citește și : Michelle Bachelet critică Rusia și China pentru restricțiile asupra libertăților