DISTRIBUIȚI
Telegraph

Prinţul Charles al Marii Britanii s-a întâlnit cu tânăra activistă suedeză pentru mediu Greta Thunberg, miercuri, la Davos, la finalul unei alocuţiuni în care prinţul de Wales a declarat în faţa liderilor lumii că „pur şi simplu nu ne mai permitem să pierdem timpul” în lupta de salvare a planetei, informează PA, potrivit agerpres.

În unul dintre discursurile importante din programul Forumului Economic Mondial de la Davos, prinţul Charles a îndemnat guvernele şi oamenii de afaceri să ajute sectorul privat „să conducă omenirea pentru a evita o catastrofă apropiată”.


Citește și : Macron: ‘Negarea’ existenţei Israelului ca stat constituie o nouă formă de antisemitism

Prinţul britanic, renumit de multă vreme pentru campaniile sale de mediu, a fost fotografiat în timp ce a dat mâna cu tânăra de 17 ani Greta Thunberg, la finalul alocuţiunii sale.

„Doamnelor şi domnilor, aveţi cu toţii un loc la această masă şi acesta este anul în care trebuie să ne înscriem pe calea cea bună. Vrem oare să rămânem în istorie ca oamenii care nu au făcut nimic pentru a salva lumea, încercând să reglăm balanţa lucrurilor, când am fi putut face asta? Eu nu vreau aşa ceva”, a declarat moştenitorul tronului britanic în faţa liderilor lumii prezenţi la Davos.

„Gândiţi-vă un moment, la ce ar folosi un câştig mondial suplimentar obţinut din afaceri ca până acum, dacă nu puteţi să faceţi nimic altceva cu el decât să îl priviţi cum arde în condiţii catastrofale. De aceea avem nevoie de ajutorul vostru, ingeniozitatea voastră şi abilităţile voastre practice pentru a ne asigura că sectorul privat conduce lumea pentru a o salva de o catastrofă apropiată pe care am provocat-o noi înşine”.

„Pur şi simplu nu mai avem timp de pierdut. Singura limită este voinţa noastră de a acţiona. A venit momentul să acţionăm”, a adăugat fiul cel mare al reginei Elisabeta a II-a.

Prinţul Charles a călătorit de la St. Gallen la Davos într-o limuzină Jaguar I-Pace complet electrică, în locul tradiţionalei deplasări cu elicopterul.

El a avertizat că omenirea se află în centrul unei crize şi speră că „acest lucru a fost bine înţeles”.

„Încălzirea globală, schimbările climatice şi pierderea devastatoare a biodiversităţii sunt cele mai mari ameninţări cu care omenirea s-a confruntat vreodată. Trebuie ca modelul nostru economic să evolueze „, a adăugat el.

Prinţul Charles s-a folosit de acest discurs pentru a lansa Iniţiativa Pieţelor Sustenabile, creată pentru a ajuta pieţele financiare să devină mai sustenabile.

Citește și : Premierul spaniol promite că noul său guvern de coaliţie va respecta ‘disciplina bugetară’

El a subliniat 10 acţiuni practice necesare acestei iniţiative, inclusiv identificarea factorilor de schimbare şi a barierelor pentru a asigura tranziţia şi investiţii în Stem (concept care grupează ştiinţa, tehnologia, ingineria şi matematica) şi în inovaţie. „Am inclus aici şi AI (inteligenţa artificială, n.r.), acolo unde aceasta nu stânjeneşte sau înlocuieşte intuiţia şi celelalte caracteristici umane unice”, a precizat prinţul Charles.

Încheindu-şi discursul într-o notă pozitivă, prinţul Charles a spus că omenirea „este mai avansată decât am putea crede” în ceea ce priveşte atingerea obiectivului de a construi un viitor profitabil şi sustenabil, citând o serie de proiecte aflate în dezvoltare, precum cele care vizează motoare ecologice pentru vapoare şi dezvoltarea unor avioane electrice sau alimentate cu hidrogen în următorul deceniu.