DISTRIBUIȚI
people.com

Prințul Charles de Wales, moștenitorul tronului Marii Britanii, își sărbătorește, miercuri, a 70-a aniversare prin petreceri publice și private, în timp ce biroul de presă al acestuia a publicat cu această ocazie două noi fotografii oficiale alături de membrii familiei, potrivit Reuters, relatează şi mediafax.

Charles Philip Arthur George, prinţ de Wales, duce de Cornwall, duce de Rothesay, conte de Carrick, baron de Renfrew, conte de Chester şi prinţ al Scoţiei s-a născut la palatul Buckingham din Londra, pe 14 noiembrie 1948.


Citeşte şi: Trump trimite un militar de carieră în funcţia de ambasador SUA în Arabia Saudită

Avea patru ani când bunicul lui, regele George al VI-lea, a murit şi mama sa a urcat pe tron, la vârsta de 25 de ani. În anul următor, Charles asista cu bunica, regina Elizabeth, şi mătuşa, regretata prinţesă Margaret, la momentul în care Elizabeth a II-a era încoronată ca regină a Marii Britanii.

A urât perioada de studiu la Gordonstoun, o instituţie scoţiană la care fusese elev şi tatăl său, prinţul consort Philip, dar a fost primul moştenitor al tronului care a obţinut diplomă de absolvire de la Universitatea Cambridge.

Charles a devenit prinţ de Wales în 1969. Dar, la 92 de ani, mama sa se simte încă bine şi nu are planuri să abdice, aşa că Charles va mai trebui să aştepte, scriu cei de la Reuters.

Pentru a marca cea de-a 70-a aniversare, miercuri, Charles va participa la o petrecere alături de 70 de personalități care împlinesc aceeași venerabilă vârstă, iar apoi prințul va sărbători momentul alături de prieteni și membri ai familiei într-un eveniment găzduit de regina Elizabeth a II-a.

Citeşte şi: Pedepese capitale în Iran! Doi oameni au fost executaţi pentru infracţiuni economice

La evenimentul oficial, organizat la palatul Buckingham din Londra, miercuri seară, va participa și președintele României, Klaus Iohannis.

Cu ocazia celei de-a 70-a aniversări, marți seară au fost publicate și două noi fotografii oficiale ale prințului Charles, în grădina de la Clarence House, reședința oficială a acestuia, alături de a doua sa soție, ducesa Camilla, fiii William și Harry și soțiile acestora, Kate și Meghan. Nu lipsesc din fotografii nepoții prințului Charles, copiii lui William și Kate, prințul George, prințesa Charlotte și prințul Louis.

Prinţul Charles de Wales va fi, la moartea mamei sale, regina Elizabeth a II-a, moştenitorul care a aşteptat cel mai mult dintre toţi predecesorii săi din ultimii o mie de ani să urce pe tronul Marii Britanii.

Pentru criticii săi şi chiar şi unii monarhişti care cred că el va fi un dezastru pentru Casa Windsor, acestă lungă așteptare nu este un lucru rău.

De exemplu, campaniile sale privind anumite subiecte, precum mediul, încălzirea globală, sunt chestiuni de care membrii familiei regale nu ar trebui să se ocupe, sunt de părere mulți.

Charles este de părere că ar da dovadă de „neglijență criminală” dacă nu s-ar folosi de poziția sa pentru a ajuta oameni, iar rolul său îi permite să exprime puncte de vedere puternice. Acest lucru ar fi imposibil pentru monarh, care, potrivit constituției, trebuie să fie apolitic.

Într-un documentar realizat de BBC și difuzat săptămâna trecută, Charles spunea, însă, că, după ce va ajunge rege, nu se va mai „amesteca” în campanii în care el crede cu tărie.

„Nu sunt prost. Îmi dau seama că este un lucru diferit să fii monarh”, spunea acesta.

În același documentar, prințul William, al doilea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, spunea că speră ca tatăl său, care muncește foarte mult, să petreacă mai mult timp cu nepoții.

Multe biografii îl prezintă pe Charles drept o persoană arogantă, slabă, căreia îi place luxul – are propriul harpist regal -, nu tolerează criticile și este adept al multor teorii ciudate.

Suporterii lui Charles îl consideră o victimă ușoară, expusă, fiecare acțiune a sa fiind analizată la sânge de presa care de multe ori nu îl place.

Un fost consilier al său a declarat, sub protecția anonimatului, că, de fapt, prințul Charles este „complicat”. „Niciodată nu am întâlnit o persoană atât de curioasă și atât de interesată de ceea ce se întâmplă și de motivele pentru care se întâmplă”, a adăugat acesta. El a mai spus că prințul muncește extraordinar de mult.

Simon Lewis, care i-a fost secretar pe comunicare reginei, în perioada 1998 – 2001, l-a descris pe Charles drept plin de entuziasm, angajat și cu un simț al umorului ascuțit.

Prieteni și amici vorbesc despre faptul că este devotat îndatoririlor sale. Ziua sa de muncă începe la micul dejun – prințul nu ia prânzul – și se încheie aproape de miezul nopții. Fostul consilier a declarat că a primit de la el o sarcină de serviciu chiar în ziua de Crăciun.

În viața privată, Charles este pasionat de arte, cultură, teatru, literatură, operă și pop – este mare fan al lui Leonard Cohen. Îi place să grădinărească, Shakespeare, să picteze în acuarelă și a scris cărți pentru copii. Poate fi amuzant, dar și impulsiv, a mai spus fostul consilier.

Viața de lux

Cifrele oficiale arată că cele mai recente călătorii în străinătate ale sale au fost și cele mai scumpe din istoria celor efectuate de membri ai familiei regale.

Tom Bower, autorul unei biografii neautorizate a prinţului, pentru care a intervievat 120 de persoane, spune că Charles iubeşte luxul, folosind frecvent avioane private, trenul regal etc. Lucru negat de prinţul Charles într-un interviu pentru un post de radio australian, în aprilie.

Fostul consilier spune, însă, că la petrecerile oferite de prinţ serviciile trebuie să fie perfecte, pentru că Charles crede că aşa se cuvine având în vedere statutul şi că lumea ar fi dezamăgită dacă nu s-ar întâmpla asta.

Prințesa Diana

De departe, chestiunile care au fascinat publicul cel mai mult este divorțul lui Charles de Diana (1981-1996), decesul prematur al acesteia, la 36 de ani, în 1997, într-un accident care a avut loc la Paris, şi al doilea său mariaj, din 2005, cu Camilla. Unii dau vina pe ducesa Camilla pentru eşecul primului mariaj al prinţului Charles.

Sondaje de opinie arată că imaginea lui Charles a fost grav afectată în anii 1990, fără posibilitate de recuperare completă. În ianuarie 2018, doar 9% din populaţie îl alegea pe Charles drept membrul preferat din familia regală.

Acelaşi sondaj arăta că 54% dintre respondenţi au o opinie favorabilă despre prinţ, faţă de 24% care au o părere nefavorabilă. Regina Elizabeth şi fiii lui Charles, William şi Harry, sunt văzuţi în mod favorabil de peste 80% dintre britanici.

Suporterii săi consideră că Charles va fi cel mai bine pregătit rege din istoria Marii Britanii.

Deși Charles urăște să vorbească despre perspectiva de a deveni monarh, așa cum se va întâmpla după moartea mamei sale, în culise sunt deja gata planurile pentru această ocazie – sub nume de cod Operation London Bridge.

Până atunci, viața sa unică în calitate de moștenitor al tronului Marii Britanii continuă, mai scriu cei de la Reuters.