DISTRIBUIȚI
REUTERS

Prinţul Charles al Marii Britanii s-a îmbarcat pentru a ajunge pe calea aerului în Barbados, în timp ce statul insular din Caraibe se pregăteşte pentru a sărbători luni întemeierea republicii şi înlăturarea reginei ca suverană, rupând legăturile imperiale de aproximativ 400 de ani de la sosirea pentru prima dată a navelor engleze, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Barbados şi-a câştigat independenţa faţă de Marea Britanie în 1966, dar a păstrat-o pe regina Elisabeta ca suveran oficial. Ea va fi înlocuită cu un preşedinte al statului Barbados, în cadrul unei ceremonii de inaugurare ce va avea loc când ţara sărbătoreşte marţi independenţa.


Citeşte şi: Preşedinta taiwaneză pledează pentru democraţie în faţa unei delegaţii din ţările baltice – Black News

Abandonarea ultimelor vestigii ale unui sistem colonial care odată cuprindea globul nu va avea un impact direct asupra economiei sau relaţiilor comerciale ale Barbadosului.

Prinţul Charles va ţine un discurs imediat după miezul nopţii marţi, în care va afirma că o mare parte din relaţiile dintre cele două naţiuni vor rămâne aceleaşi, inclusiv „nenumăratele conexiuni între oamenii ţărilor noastre – prin care trec admiraţia şi afecţiunea, cooperarea şi oportunitatea”.

Potrivit Palatului Buckingham, aceasta este o problemă a populaţiei din Barbados să decidă.

Este pentru prima dată în trei decenii când regina este înlăturată din funcţia de şef al unui stat. Mauritius, o insulă din Oceanul Indian, s-a autoproclamat republică în 1992.

Sărbătoarea va începe luni noapte şi se va prelungi marţi, când Sandra Mason va fi inaugurată primul preşedinte al ţării, servind în mare măsură ca o figură simbolică în spatele prim-ministrului Mia Mottley. Mason deţine în prezent funcţia de guvernator general, reprezentantul reginei în Barbados.

Această schimbare ar putea stimula discuţia asupra unor propuneri similare în alte foste colonii britanice care au ca suveran pe regina Elisabeta, inclusiv Jamaica, Australia şi Canada.

Citeşte şi: Bogății imense se află sub apele îngheţate ale Rusiei – Black News

Într-un discurs duminică, Mottley a declarat că crearea republicii marchează un pas înainte pentru Barbados, dar a adăugat că cetăţenii trebuie să facă faţă unor provocări precum inegalitatea şi schimbările climatice cu aceeaşi fervoare cu care au căutat să obţină independenţa în secolul XX.

„Pe măsură ce înaintăm să devenim o republică parlamentară după 396 de ani de stăpânire monarhică britanică (…), cer să recunoaştem că provocările s-au schimbat, dar sunt la fel de descurajatoare ca înainte”, a spus Mottley la inaugurarea unui parc ce onorează activişti pentru independenţa Barbadosului.