DISTRIBUIȚI
A News

Autorităţile saudite au eliberat o prinţesă care a fost închisă fără a i se aduce vreo acuzaţie de aproape trei ani la Riad, a anunţat, sâmbătă, o organizaţie pentru drepturile omului în Arabia Saudită, relatează lefigaro.fr, scrie news.ro .

Femeie de afaceri în vârstă de 57 de ani şi personalitate cunoscută pentru „limba ascuţită”, Basma bint Saud a lansat în aprilie 2020 un apel către Regele Salman şi Prinţul Moştenitor Mohammed bin Salman, cerând eliberarea din motive de sănătate. „Basma Bint Saud şi fiica ei Suhud, reţinute din martie 2019, au fost eliberate”, a anunţat pe Twitter organizaţia ALQST cu sediul la Londra, specializată în Arabia Saudită.


Citește și : Amenzi usturătoare pentru italienii care nu respectă noile măsuri antiepidemice

„În perioada detenţiei nu s-a formulat nicio acuzaţie la adresa ei”, a anunţat ALQST, care a deplâns „neglijenţa” autorităţilor în ceea ce priveşte starea de sănătate a prinţesei.

Basma Bint Saud a fost arestată chiar înainte de o călătorie în Elveţia pentru tratament medical, potrivit unei surse apropiate familiei ei. Natura bolii de care suferă nu a fost niciodată dezvăluită. Potrivit familiei sale, prinţesa Basma, cel mai mic copil al fostului rege Saud bin Abdul Aziz, era cunoscută pentru că a luat poziţii în favoarea reformei şi a denunţat abuzurile din Arabia Saudită.

Prinţesa saudită a fost deţinută în închisoarea Al-Hair, situată în apropiere de Riad şi unde sunt deţinuţi mulţi prizonieri politici. Cândva foarte discretă, familia regală saudită a fost zguduită de scandaluri de la ascensiunea în 2017 a prinţului moştenitor cunoscut sub numele de MBS, care a devenit conducătorul de facto al bogatei monarhii petroliere.

Citește și : ‘Oricare ar fi soluţia privind Ucraina, ea trebuie să nu ocolească Europa’

Mai multe figuri importante ale regalităţii saudite au fost înlăturate sau anchetate de putere. În martie 2020, garda regală l-a arestat pe fratele şi nepotul regelui Salman, acuzaţi că au pus la cale o lovitură de stat împotriva lui MBS, potrivit mai multor surse.

ONG-urile denunţă în mod regulat încălcările drepturilor şi libertăţilor din acest regat conservator şi încercările sale de a-şi spăla imaginea în întreaga lume prin evenimente sportive şi concerte de muzică pop.