DISTRIBUIȚI

Preşedintele Parlamentului cipriot a demisionat joi, în contextul scandalului „bani contra paşapoarte”, în care sunt implicate autorităţile mai multor state membre ale Uniunii Europene (UE), informează Reuters, potrivit agerpres.

Demetris Syllouris este al doilea cel mai înalt oficial al Ciprului şi exercită funcţia de preşedinte al ţării în absenţa preşedintelui Nicos Anastasiades.
Singapore şi Hong Kong


Citește și: Merkel înăsprește restricțiile în Germania

Syllouris, 67 de ani, a fost filmat recent de postul Al Jazeera în timp ce discuta cu un reporter sub acoperite care s-a dat drept reprezentant al unui om de afaceri chinez cu cazier judiciar. În înregistrare se poate auzi cum Syllouris promite să faciliteze cererea pentru eliberarea unui paşaport cipriot depusă de omul de afaceri chinez.

Demetris Syllouris, parlamentar de 28 de ani şi preşedinte al Parlamentului din 2011, a negat că ar fi făcut vreo ilegalitate, subliniind că toate afirmaţiile lui au fost scoase din context. „Cred cu fermitate că nu am încălcat nicio lege”, declară Syllouris într-un comunicat.

În înregistrare el este văzut discutând cu „un intermediar” – reporterul sub acoperire – despre căi şi mijloace care i-ar permite presupusului investitor chinez să achiziţioneze un paşaport cipriot. Investitorul imaginar avea dosar penal, care, potrivit legii, descalifică orice solicitant de cetăţenie.

Înregistrarea a fost difuzată pe 12 octombrie, stârnind furia populaţiei şi obligând autorităţile să suspende eliberarea de cetăţenii în schimbul investiţiilor, aşa-zisul program al „paşapoartelor de aur”.

Insula din estul Mediteranei a lansat în 2013 o schemă prin care oferea paşapoarte contra investiţii, peste 3.000 de persoane obţinând cetăţenia ţării prin acest program.

Citește și: Barron Trump a fost și el testat pozitiv la COVID-19

Comitetul MONEYVAL, comitet de experţi al Consiliului Europei pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor, atenţiona, într-un raport publicat la începutul anului, că riscul unor vulnerabilităţi în programul de investiţii creşte „exponenţial” prin intermediul proprietăţilor imobiliare, unul din „vehiculele” de investiţii aflate la dispozitie.

În virtutea programului, cu o minimă investiţie de 2 milioane de euro (2,18 milioane dolari SUA) se putea obţine un paşaport şi călătorii fără viză în toată Uniunea Europeană, din care Ciprul face parte.