DISTRIBUIȚI
afp

Suspectul principal în atentatul comis săptămâna trecută în Fâşia Gaza împotriva convoiului premierului palestinian Rami Hamdallah a decedat în urma rănilor suferite într-un schimb de focuri cu forţele de securitate ale mişcării islamiste Hamas, înaintea arestării sale joi, transmit Reuters şi AFP, citând surse oficiale din Gaza, relatează şi agerpres.

Un bărbat bănuit că a fost complice al lui Annas Abu Khousa, suspectul principal, a fost şi el ucis în cursul raidului, a indicat Ministerul de Interne din Gaza, guvernată de Hamas.


Citeşte şi: Nicolas Sarkozy a fost INCULPAT şi plasat sub control judiciar. Prima reacţie oficială a fostului preşedinte francez

Doi membri ai forţelor de securitate ale mişcării islamiste au decedat în aceeaşi operaţiune, care a avut loc în tabăra de refugiaţi Nuseirat din centrul Fâşiei Gaza.

Convoiul lui Rami Hamdallah a fost ţinta unui atentat cu bombă la 13 martie în cursul unei vizite în Fâşia Gaza, pentru inaugurarea unei uzine de tratare a apelor uzate. Premierul Autorităţii Palestiniene a scăpat nevătămat.

Luni, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acuzat Hamas că este direct implicată în atentatul cu bombă şi a anunţat viitoare sancţiuni împotriva mişcării islamiste. Hamas a negat acuzaţiile, numind retorica lui Abbas ‘periculoasă şi distructivă’.

Citeşte şi: Explozie puternică la o uzină chimică din Cehia. Cel puţin şase oameni au murit 

Autoritatea Palestiniană, recunoscută internaţională şi menită să prefigureze un stat palestinian independent, a fost alungată cu forţa din Fâşia Gaza în 2007 de Hamas, duşman al Israelului şi nefrecventabil pentru o parte a comunităţii internaţionale. Un deceniu de dispute dezastruoase a opus ulterior organizaţiile palestiniene.

Autoritatea Palestiniană îşi mai exercită prerogativele doar asupra unor părţi din Cisiordania, ocupată de Israel. În octombrie, Hamas a acceptat să retrocedeze Autorităţii puterea în Fâşia Gaza, cel puţin civil, dar procesul de reconciliere este din nou în impas.