DISTRIBUIȚI

Proprietarul principalului site independent de ştiri ungar index.hu a anunţat miercuri că l-a concediat pe redactorul-şef Szabolcs Dull, la o lună după ce acesta a avertizat că independenţa site-ului pe care îl conduce faţă de guvern este în pericol, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Index şi-a setat barometrul privind independenţa la „în pericol”, „pentru a semnala ceea ce numeşte tentative externe de a influenţa conţinutul” celei mai mari organizaţii media critice faţă de guvernul premierului Viktor Orban.


Citește și: 14 răniți la o înmormântare din Chicago (VIDEO)! Trump spune că-i ‘mai rău ca în Afganistan’!

Orban, un iliberal autodeclarat, a condus guvernul său naţionalist în numeroase dispute cu Uniunea Europeană, care a iniţiat o procedură punitivă din cauza erodării statului de drept, inclusiv a libertăţii media, la Budapesta.

La summitul din weekend, Orban a reuşit să obţină diluarea condiţiilor privind respectarea statului de drept pentru a obţine acces la fondul de redresare după pandemie, fapt despre care analiştii spun că îl va încuraja să-şi consolideze controlul asupra puterii.

Preocupările mai vechi privind independenţa Index s-au accentuat după ce omul de afaceri pro-guvernamental Miklos Vaszily a dobândit un control semnificativ asupra finanţării site-ului mai devreme în acest an.

Vaszily nu a răspuns solicitării Reuters de a comenta aceste informaţii.

Într-un comunicat, Laszlo Bodolai, şeful fundaţiei care deţine site-ul de ştiri, Index.hu Zrt., a spus că Dull s-a dovedit incapabil să controleze tensiunile interne de după venirea lui Miklos Vaszily şi presupuse tentative de a controla conţinutul redacţional.

Laszlo Bodolai a spus că haosul creat a dus la o scădere a veniturilor, în condiţiile în care firmele de publicitate au stat departe de site.

„Cel mai important lucru este ca toată lumea să dea dovadă de reţinere. Independenţa politică a Index nu este în pericol”, a scris el într-o scrisoare către personal.

Citește și: Trump dă cărțile pe față: ‘Pandemia se va înrăutăţi, înainte de a se ameliora’

Szabolcs Dull spune că a fost concediat din cauza avertismentelor pe care le-a publicat în Index cu privire la tentativele tot mai accentuate de a influenţa site-ul din exterior şi a barometrului de măsurare a independenţei pe care îl publică din 2018.

„Cred că îngrijorările personalului erau rezonabile şi ca redactor-şef am făcut ce mi-a dictat conştiinţa datoriei în circumstanţele respective”, a afirmat el.

Bodolai nu a numit un nou redactor-şef, dar a precizat că jurnalistul veteran Pal Szombathy va deveni CEO al fundaţiei Index.hu Zrt. Precedenţii CEO al fundaţiei şi-au dat demisia rapid unul după altul în ultima lună.