DISTRIBUIȚI

Procesul împotriva lui Viktor Babariko, adversar al preşedintelui belarus a cărui arestare a contribuit la declanşarea istoricei mişcări de protest postelectorale, a început miercuri la Minsk, pe fondul reprimării continue a opoziţiei, informează AFP, potrivit agerpres.

Babariko, 57 de ani, intenţiona să candideze în alegerile prezidenţiale din august 2020 împotriva lui Aleksandr Lukaşenko, însă acest fost bancher, considerat concurentul cel mai serios al şefului statului, a fost arestat în iunie şi acuzat de spălare de bani.


Citește și: SEISM puternic în Grecia 

Arestarea lui a dus la formarea unei uniuni de echipe de diferiţi detractori ai regimului care au făcut campanie pentru Svetlana Tihanovskaia, soţia unui blogger arestat, scrie AFP. Anunţul realegerii lui Lukaşenko a declanşat apoi o amplă mişcare de protest care, în pofida represaliilor, a adunat vreme de mai multe luni zeci de mii de oameni în stradă.

Luând cuvântul la începutul procesului, Victor Babariko s-a declarat „mândru” de mişcarea de protest împotriva preşedintelui belarus, aflat la putere din 1994. „Sunt mândru şi plin de admiraţie faţă de aceşti oameni care au învins sclavia din adâncul lor, cărora nu le-a fost frică de ameninţări şi care şi-au spus public părerea asupra a ceea ce se întâmplă, care şi-au sacrificat bunăstarea, libertatea şi poate chiar viaţa pentru ca alţii să poată respira pe deplin aerul pur al libertăţii”, a declarat el.

„Tenebrele, răul şi minciunile nu pot dura la infinit. Răsăritul va lumina imensitatea Belarusiei noastre”, a adăugat Babariko, al cărui proces a început în prezenţa unui important dispozitiv poliţienesc.

Citește și: Numărul de infectări cu coronavirus înregistrează o scădere semnficativă

Viktor Babariko este acuzat de KGB, serviciile de securitate belaruse, că ”a primit mită în cantitate foarte mare de la un grup organizat”, în timpul perioadei în care s-a aflat la conducerea Belgazprombank, filiala belarusă a unei bănci ce aparţine gigantului gazier rus Gazprom.

Consiliera lui cea mai apropiată, Maria Kolesnikova, este una dintre cele trei femei aflate în fruntea mişcării de protest. Ea a fost arestată după ce a refuzat să plece în exil. Celelalte două femei, Svetlana Tihanovskaia şi Veronika Ţepaklo, au fugit din Belarus.