DISTRIBUIȚI
AFP

Principalul partid kurd sirian PYD a făcut apel miercuri la marile puteri ale lumii să oprească bombardamentele Turciei în regiunea Afrin din nordul Siriei, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

În ultimele zile, Ankara a avertizat în legătură cu o operaţiune iminentă în Afrin, unul dintre cele trei cantoane autonome sub controlul forţelor kurde şi al aliaţilor lor.


Citeşte şi: Un meteorit a căzut lângă Detroit şi a provocat un cutremur – VIDEO

”Afrin nu va fi singur”, a declarat PYD într-un comunicat, avertizând că toată partea de nord şi de est a Siriei va fi alături de el.

De la izbucnirea conflictului în 2011, miliţia kurdă siriană YPG şi aliaţii săi au înfiinţat cantoane autonome în nordul ţării. Sfera lor de influenţă s-a extins după ce şi-au unit forţele cu Statele Unite ale Americii (SUA) în lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI), cu toate că Washingtonul se opune planurilor lor de autonomie.

”Facem apel la comunitatea internaţională… să-şi asume responsabilitatea faţă de mai mult de un milion de oameni care trăiesc în Afrin”, a afirmat PYD.

Partidul, ramura politică a YPG, i-a cerut Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) să ia imediat măsuri pentru securizarea zonei sub control kurd din nordul şi estul Siriei.

”Regimul turc… a devenit o ameninţare pentru orice soluţie la criza siriană”, a mai spus PYD.

Citeşte şi: Un fost agent CIA a fost arestat pentru păstrarea de documente ULTRAsecrete

YPG şi forţele turce din interiorul Siriei s-au acuzat reciproc de bombardamentele din jurul regiunii Afrin din ultimele zile. Ankara consideră YPG drept o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, interzis), care duce o mişcare de insurgenţă în sud-estul Turciei din 1984.

Coaliţia sub comanda SUA a anunţat în această săptămână că înfiinţează o nouă forţă de securitate la graniţă în nordul Siriei, de 30.000 de oameni, împreună cu aliatul său YPG, plan ce a înfuriat Ankara. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat că va zdrobi noua forţă înainte ca ea să existe.