DISTRIBUIȚI
The Times of Israel

Blocajul politic în care se află Israelul pare că va continua şi după alegerile legislative de luni, cele mai recente sondaje plasând practic la egalitate Partidul Likud (de dreapta) al premierului Benjamin Netanyahu şi Alianţa Alb-Albastru (de centru-stânga) a rivalului acestuia, Benny Gantz, transmite dpa, potrivit agerpres.

Aproximativ 6,4 milioane de israelieni sunt chemaţi luni să-i aleagă pe membrii Knessetului, parlamentul unicameral, un scrutin – al treilea în mai puţin de un an – de care va depinde soarta lui Netanyahu, inculpat pentru corupţie în mai multe dosare. Procesul său urmează să înceapă la două săptămâni după alegeri.


Citeşte şi: Facebook îşi ANULEAZĂ conferinţa anuală pentru dezvoltatori

Conform unui sondaj publicat vineri de cotidianul conservator Israel Hajom, cele două blocuri ar obţine câte 33 de mandate din totalul de 120.

O altă anchetă apărută în cotidianul Maariv le creditează cu câte 34 de mandate, iar un sondaj realizat pentru postul de radio Kan indică un avans de un loc pentru Likud, cu 35 de mandate.

Toate sondajele confirmă că niciunul dintre blocuri nu va obţine numărul de mandate necesar pentru o coaliţie majoritară în Knesset.

Cel mai probabil, a treia forţă în legislativ va fi Lista Arabă Unită, cu 13 sau 14 locuri, în timp ce partidul ultranaţionalist Israel Beitenu al fostului ministru al apărării Avigdor Lieberman este creditat cu şase sau şapte mandate.

Sistemul electoral proporţional măreşte şansele partidelor mici de a fi reprezentate în parlament. Pragul electoral este de 3,25%, care corespunde unui număr de patru mandate.

După alegerile din septembrie, preşedintele Reuven Rivlin le-a cerut succesiv lui Netanyahu şi Gantz să formeze noul guvern, dar niciunul dintre ei nu a reuşit să strângă o majoritate de deputaţi.

Citeşte şi: După ce a pierdut 33 de soldaţi în Siria, Erdogan dă drumul refugiaţilor spre Europa

În cazul unei victorii, Netanyahu va încerca anexarea coloniilor israeliene din Cisiordania ocupată şi a Văii Iordanului, o măsură prevăzută în planul prezentat de preşedintele american Donald Trump la 28 ianuarie.

La rândul său, Benny Gantz a declarat că, dacă va forma guvernul după votul de luni, va lucra pentru implementarea planului lui Trump ‘în cooperare cu alte ţări din regiune’.