DISTRIBUIȚI
rse-magazine.com

Măsura Ungariei de a-i ţine închişi pe solicitanţii de azil într-o zonă de tranzit la frontieră ar putea fi o încălcare a legislaţiei UE, a decis Curtea Europeană de Justiţie, potrivit DPA, scrie agerpres.

O astfel de detenţie este ilegală în Uniunea Europeană dacă nu a fost examinat mai întâi fiecare caz în parte, au stabilit judecătorii de la Luxemburg.


Citește și : Ambasadorul slovac în Belarus cere RETRAGEREA din post

Budapesta a fost criticată de Bruxelles pentru abordarea sa dură privind migraţia, care a fost în mod repetat atacată la Curtea Europeană de Justiţie.

Cazul actual a fost înaintat de patru solicitanţi de azil din Iran şi Afganistan care sunt închişi în zona de tranzit Roszke după ce au ajuns în Ungaria prin Serbia.

Budapesta a respins cererile lor de azil, susţinând că ar fi trebuit să facă sesizările în Serbia, o ţară de tranzit sigură.

Totuşi, Belgradul a refuzat să îi primească înapoi, justificând că nu au intrat ilegal în Ungaria şi prin urmare nu îndeplinesc condiţiile acordului de readmisie între cele două ţări.

Zona de tranzit Roszke este înconjurată de un gard înalt şi de sârmă ghimpată, în timp ce libertatea de mişcare a oamenilor este supusă unor limitări stricte.

Citește și : Burundi se bazează pe ‘Graţia Divină’ și îi expulzează pe reprezentanții OMS

Condiţiile de acolo echivalează cu detenţia, au stabilit judecătorii europeni.

O astfel de detenţie este ilegală „fără adoptarea anterioară a unei decizii motivate care să dispună respectiva detenţie şi fără să fi fost examinată proporţionalitatea unei astfel de măsuri”, a precizat instanţa.