DISTRIBUIȚI
aviationbusinessme.com

Un prim zbor al campaniei Etihad Airways din Emiratele Arabe Unite a aterizat luni în Israel pentru a duce în EAU profesionişti israelieni din domeniul turismului, în urma acordurilor de normalizare dintre cele două ţări.

Zborul EY 9607 venit de la Abu Dhabi a aterizat luni dimineaţă pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, a afirmat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului Transporturilor, Liza Dvir, transmite și agerpres.


Citește și: Giuseppe Conte anunță noi restricții dure în Italia

Avionul urmează să transporte profesionişti israelieni din domeniul turismului pentru o vizită de două zile în Emirate, a precizat ea.

„Astăzi, scriem istorie. Etihad a devenit prima companie din Golf care efectuează un zbor de pasageri spre Israel. Şi este doar începutul”, a scris pe Twitter Etihad Airways.

Israelul şi Emiratele Arabe Unite au căzut de acord duminică să introducă 28 de zboruri săptămânale, potrivit purtătoarei de cuvânt, care nu a precizat de la ce dată vor fi efectuate aceste zboruri.

La 15 septembrie, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain au semnat acorduri cu Israelul la Washington sub patronajul preşedintelui american Donald Trump, astfel că cele două ţări din Golf au devenit primele state arabe care îşi normalizează relaţiile cu Israelul după Egipt în 1979 şi Iordania în 1994.

Palestinienii au denunţat aceste acorduri, considerându-le o „trădare”. În trecut, rezolvarea conflictului israeliano-palestinian era considerată o condiţie sine qua non pentru o normalizare a relaţiilor între Israel şi ţări arabe.

Citește și: UK vrea un acord cu UE, dar aruncă ‘pisica’ în curtea Bruxelles-ului

Un „prim zbor comercial direct” s-a deplasat la Abu Dhabi cu plecare din Tel Aviv, la sfârşitul lunii august, având la bord o delegaţie israeliană oficială.

De asemenea, un prim avion israelian s-a deplasat în Bahrain la 23 septembrie, după ce a survolat spaţiul aerian al Arabiei Saudite.

EAU şi Israelul sunt separate geografic de Arabia Saudită, ţară aliată cu SUA şi apropiată de Emirate şi cu care Israelul nu are legături oficiale, dar care a acceptat recent ca spaţiul său aerian să fie survolat „spre şi dinspre toate ţările”.