DISTRIBUIȚI
France 24

Ţara este aproape închisă, dar francezii au început totuşi să voteze, duminică dimineaţă, în primul tur al alegerilor municipale, cu o miză eclipsată de epidemia de coronavirus, relatează AFP, potrivit agerpres.

Sâmbătă seară, cu câteva ore înainte de deschiderea birourilor de vot, prim-ministrul Edouard Philippe a anunţat că restaurantele, cinematografele şi magazinele neesenţiale vor fi închise, iar francezilor li s-a cerut să nu călătorească pentru a se încerca limitarea propagării vertiginoase a Covid-19 în Franţa, care înregistra sâmbătă seară 4.500 de cazuri confirmate şi 91 de morţi.


Citește și : OMS: Pandemia COVID-19 este una care poate fi controlată

De asemenea, adunările de peste 100 de persoane au fost interzise.

Totuşi, guvernul, cu doi membri bolnavi de Covid-19, estimează că scrutinul se poate desfăşura. „Nu există riscuri sanitare speciale”, a precizat executivul, după ce Emmanuel Macron a anunţat joi seară menţinerea scrutinului.

Totul a fost curăţat înainte de vot şi s-au luat măsuri pentru a evita cozile şi a respecta distanţele de siguranţă. De asemenea, persoanele în vârstă sau fragile vor avea prioritate la vot.

Birourile de vot s-au deschis, cum era prevăzut, la ora locală 08.00 (07.00 GMT), şi se vor închide la orele 18.00. 19.00 sau 20.00 (17.00, 18.00 sau 19.00 GMT).

Ministerul de Interne le-a recomandat chiar alegătorilor să-şi aducă propriul stilou pentru a semna listele de vot „cu condiţia ca cerneala să fie albastră sau neagră”.

„Este să mergi la vot comparabil cu a-ţi face cumpărăturile la supermarket? Riscul nu este mai mare ca atunci când oamenii merg la cumpărături”, a spus vineri Jean-Francois Delfraissy, care prezidează consiliul ştiinţific privind coronavirusul.

Franţa este printre principalele focare de infecţie din lume, iar în acest context este de aşteptat un absenteism puternic la scrutinul a cărui miză este trimisă în plan secund.

Citește și : ‘Trebuie să fim pregătiţi pentru al doilea val al epidemiei’, avertizează un expert american

Municipalele sunt de obicei în Franţa un scrutin cu o participare ridicată, 63,5% în 2014, dar potrivit unui sondaj o treime dintre francezi estimează că există un risc ridicat de a fi expus la virus în timp ce mergi să votezi.

Din punctul de vedere al specialiştilor, o scădere a participării celor în vârstă ar putea afecta în primul rând dreapta, care contează mai mult pe electoratul din acest segment de vârstă.