DISTRIBUIȚI
financialexpress.com

India a anunţat luni că primul său submarin nuclear construit în ţară a finalizat recent o misiune de „patrulare de descurajare”, ce îi oferă capacitatea de a lansa arme nucleare de pe uscat, din aer şi pe mare în cazul oricărui „incident” din partea inamicilor, relatează marţi Reuters, potrivit agerpres.

Cu China înarmată nuclear la nord şi Pakistanul înarmat nuclear la vest – împotriva cărora India a purtat războaie – prim-ministrul naţionalist indian, Narendra Modi, a declarat că INS Arihant este un „răspuns potrivit pentru cei care se dedau la şantaj nuclear”, fără să intre însă în detalii.


Citeşte şi: Incident între avioane din SUA și Rusia deasupra Mării Negre – VIDEO

„Pe fondul creşterii numărului de arme nucleare în jurul nostru, o descurajare nucleară credibilă este extrem de importantă pentru securitatea ţării noastre”, a afirmat el în faţa echipajului submarinului, într-un discurs televizat la nivel naţional. „Arihant este un avertisment deschis pentru inamicii ţării, pentru duşmanii păcii: nu încercaţi să faceţi vreun pas greşit împotriva Indiei”, a adăugat el.

Deşi relaţiile Indiei cu China s-au încălzit, în special în domeniul comerţului, legăturile cu Pakistanul s-au înrăutăţit rapid sub conducerea lui Modi, care a adoptat o strategie mai asertivă faţă de principalul rival al ţării.

Citeşte şi: După 2 ani de la alegerea lui Trump, americanii sunt chemaţi la vot

Modi a spus că o patrulare de succes timp de o lună efectuată de Arihant, care a fost comandat în 2016, a îndeplinit obiectivul Indiei de a avea capacitatea de a transporta focoase nucleare cu avioane, pe rachete şi submarine, la 20 de ani de la efectuarea ultimelor sale teste nucleare.