DISTRIBUIȚI
Reuters

Un tribunal belgian examinează, vineri, posibilitatea de a-l trimite pe fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont înapoi în Spania, pentru a fi judecat sub acuzaţiile de rebeliune şi utilizarea abuzivă a fondurilor publice pentru organizarea referendumului, relatează site-ul Euronews, potrivit mediafax.

Echipa juridică a lui Puigdemont va susţine că fostul şef al executivului regional şi alţi patru aliaţi ai săi sunt persecutaţi pentru opiniile lor politice, iar extrădarea nu ar trebui să fie permisă.


Citeşte şi: Ani de zile, soldaţii americani AU ÎNCHIS OCHII la sclavia sexuală din Afganistan

Potrivit unor surse judiciare citate de presa belgiană, procuratura din Belgia a făcut deja investigaţii cu privire la condiţiile de detenţie pe care le-ar întâmpina Puigdemont în cazul extrădării. Spania ar fi oferit asigurări cu privire la această situaţie, oferind detalii despre o închisoare din Madrid.

„Îi vom cere judecătorului belgian să respecte drepturile fundamentale în cadrul Uniunii Europene. Actul de organizare a unui referendum nu este o chestiune de drept penal. Este vizată în mod evident o opinie politică, precum şi punerea în aplicare paşnică şi democratică a unor evenimente legate de această opinie”, a declarat Michele Hirsch, avocat pentru doi dintre foştii miniştri ai guvernului Cataloniei.

Decizia instanţei poate veni vineri sau poate fi amânată timp de 15 zile. Dacă judecătorii se pronunţă în favoarea extradării, Puigdemont şi aliaţii săi au dreptul de a face apel, iar acest proces ar dura între opt şi zece zile.
Preşedintele Institutului de Studii Europene (IEE) din cadrul Universităţii din Bruxelles, Anne Weyembergh, a declarat că există temei juridic pentru ca judecătorii să refuze extrădarea lui Puigdemont şi a celor patru foşti miniştri. Weyembergh susţine că autorităţile belgiene ar putea concluziona că există „riscuri grave de încălcare a drepturilor omului” în cazul extrădării.

Weyembergh a subliniat că mandatul european de arestare (EAW) nu este „automat”, iar „judecătorul belgian poate decide să refuze executarea acestuia”, în ciuda „principiului încrederii reciproce între state”.

„Deşi Codul Penal belgian include infracţiunile de rebeliune şi răzvrătire, definiţiile nu sunt aceleaşi ca în Spania. Problema în acest caz este că infracţiunile de care este acuzat Puigdemont nu sunt pe lista EAW. Astfel, judecătorul va trebui să evalueze, în primul rând, dacă există un risc real şi grav pentru drepturile fundamentale şi, de asemenea, dacă este îndeplinită sau nu dubla cerinţă (n.a. – privind infracţiunile în două state europene)”, a mai spus expertul belgian în drept european.

Citeşte şi: Un deţinut român A EVADAT ca-n filme dintr-o închisoare franceză

O instanţă din Madrid a emis mandate europene de arestare pentru fostul premier catalan Carles Puigdemont şi pentru patru dintre foştii miniştri ai executivului regional: Meritxell Serret (ministrul Agriculturii), Antoni Comin (ministrul Sănătăţii), Lluis Puig (ministrul Culturii), Clara Ponsati (ministrul Educaţiei).

Cei cinci, care se află în libertate în Belgia, sunt acuzaţi de rebeliune, răzvrătire şi utilizarea abuzivă a fondurilor publice, după declararea independenţei regiunii Catalonia la 1 octombrie, act considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană.