DISTRIBUIȚI

În oraşul american Seattle a intrat de duminică în vigoare un nou regulament care interzice celor peste 5.000 de restaurante, cafenele şi centre alimentare distribuirea de paie şi tacâmuri din plastic, o măsură care dacă va fi încălcată va duce la plata unei amenzi care porneşte de la 250 de dolari, relatează EFE, potrivit agerpres.

Măsura face din Seattle primul mare oraş american ce interzice astfel de articole din plastic, care merg de la paie şi până la furculiţe, linguriţe sau cuţite din plastic. În cazul în care clientul solicită un astfel de articol, localul va trebui să-i ofere o alternativă.


Citeşte şi: Evadare ca-n filme dintr-o închisoare franceză. Infractorii au folosit un elicopter

Noul regulament încearcă să reducă astfel deşeurile din plastic şi prevede ca pentru obiectele şi paharele de unică folosinţă localurile trebuie să aibă opţiuni alternative, având eticheta „reciclabil” şi realizate din materiale prietenoase cu natura.

Nerespectarea noului regulament presupune o amendă care porneşte de la 250 de dolari, deşi autorităţile au precizat că în prima jumătate a anului măsura este menită să ajute în primul rând localurile să „respecte” această normativă.

Citeşte şi: Un american a atacat cu cuţitul mai mulţi refugiaţi. Cel puţin nouă oameni au fost răniţi – FOTO

Legea se aplică tuturor companiilor din sectorul alimentar precum şi restaurantelor, cafenelelor, rulotelor care servesc mâncare şi chiar bufetelor instituţiilor.

Această interdicţie intervine după ce 150 de firme au participat la campania ‘Strawless in Seattle’, promovată de fundaţia Lonely Whale în septembrie anul trecut, care şi-a propus renunţarea la paiele din plastic. Conform susţinătorilor acestei campanii, la Seattle, peste 2,3 milioane de paie din plastic ajung anual la gunoi sau în sistemul de canalizare al oraşului.