DISTRIBUIȚI
wikipedia

Luvru Abu Dhabi, considerat primul „muzeu universal” din lumea arabă, purtător al unui mesaj de toleranţă şi care aduce în Orient numele şi brandul prestigiosului muzeu parizian omonim, a fost inaugurat miercuri, la 10 ani după lansarea acestui proiect, informează agerpres .

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi soţia lui Brigitte au fost prezenţi la eveniment, alături de Mohammed bin Zayed Al Nahyan – prinţ moştenitor al emiratului Abu Dhabi, unul dintre cele şapte care alcătuiesc Emiratele Arabe Unite – şi de alţi lideri locali.


Citiți și : Polonski, unul din cei mai extravaganţi magnaţi ruşi, intenţionează să candideze la alegerile prezidenţiale

„Astăzi, un monument cultural mondial a fost inaugurat: Luvru Abu Dhabi aduce împreună legende ale artei care reflectă geniul colectiv al umanităţii”, a declarat şeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, după inaugurarea oficială.

Liderul din Abu Dhabi, Emmanuel Macron şi soţia lui au vizitat uriaşele săli albe ale muzeului, unde s-au întâlnit şi cu regele Marocului, Mohammed al VI-lea, şi cu preşedintele afgan Ashraf Ghani, prezenţi la rândul lor la acest eveniment la care au participat 400 de invitaţi.

A fost prezent şi arhitectul Jean Nouvel, care s-a inspirat din arhitectura vechilor cartiere arabe pentru a construi acest muzeu spectaculos, care îşi va deschide porţile pentru publicul larg sâmbătă, în cadrul unor festivităţi programate până pe 14 noiembrie.

Vizitatorii vor putea să admire spaţii de promenadă construite deasupra mării, dar şi sub un dom cu diametrul de 180 de metri, compus din 7.850 de stele din metal prin care razele soarelui creează ceea ce Jean Nouvel a denumit „o ploaie de lumină”.

Peste 5.000 de vizitatori sunt aşteptaţi în primele zile, a precizat Mohammed al-Mubarak, preşedintele Autorităţii pentru cultură şi turism din Abu Dhabi, care consideră că acest muzeu reprezintă un simbol al unei „naţiuni tolerante”.

Unic în lumea arabă

Luvru Abu Dhabi este „un muzeu universal, primul din lumea arabă”, a rezumat Jean-Luc Martinez, preşedintele muzeului Luvru din Paris, care a participat la ceremonia de miercuri.

Spre deosebire de alte muzee care propun vizitatorilor expoziţii clasate în funcţie de stiluri şi de civilizaţii, Luvru Abu Dhabi evidenţiază teme universale şi influenţele comune dintre culturi, de la preistorie şi până în zilele noastre.

În una dintre săli se află una lângă alta o foie dintr-un Coran albastru din secolul al IX-lea, o Torah yemenită din 1498 şi două volume dintr-o Biblie gotică din secolul al XIII-lea.

Însă vedeta muzeului, potrivit promotorilor, este „La Belle Ferronniere”, un portret feminin realizat de Leonardo da Vinci, ce a fost împrumutat de muzeul Luvru din Paris. În total, 300 de opere au fost împrumutate de 13 muzee franceze, inclusiv renumitul „Autoportret” al lui Vincent van Gogh.

Luvru Abu Dhabi reprezintă fructul unui acord interguvernamental semnat în 2007 între Paris şi Abu Dhabi.

Cu o durată de 30 de ani, acordul, care include marca Luvru şi organizarea de expoziţii temporare, totalizează 1 miliard de euro, însă din această sumă nu face parte costul real al construcţiei din Abu Dhabi, pe care nimeni nu a dorit să îl facă public.

Măsuri excepţionale

Din colecţia permanentă a Emiratelor Arabe Unite, muzeul din Abu Dhabi va prezenta la deschiderea sa pentru public 235 de opere, inclusiv „Le Bohemien” de Edouard Manet. Printre cele 28 de obiecte împrumutate de instituţii din Orientul Mijlociu se află şi un bust monumental cu două capete, vechi de peste 8.000 de ani, care provine de la Departamentul de Antichităţi al Iordaniei.

Măsuri excepţionale au fost luate pentru a asigura securitatea şi conservarea operelor de artă, în contextul în care temperaturile din exterior depăşesc frecvent pragul de 40 de grade Celsius în timpul verii.

Înainte de lansarea proiectului, mai multe voci au apărut în Franţa, care au criticat aspectul „mercantil” al „vânzării mărcii” muzeului Luvru în Golful Persic. Mai multe ONG-uri, inclusiv Human Rights Watch, s-au declarat îngrijorate în legătură cu condiţiile de muncă ale migranţilor de pe şantierul viitorului muzeu, însă aceste critici s-au estompat de-a lungul anilor.

Luvru Abu Dhabi, a cărui deschidere a fost amânată de mai multe ori, este primul dintr-o serie de trei muzee care au fost programate să fie construite în acest oraş. Vor urma o filială a muzeului Guggenheim, construită de Frank Gehry, şi Zayed National Muzeum, al cărui proiect a fost încredinţat arhitectului Norman Foster.