DISTRIBUIȚI
Vox

Un prim grup de afgani care au lucrat pentru SUA în Afganistan, însoţiţi de familiile lor, a ajuns vineri pe pământ american, a anunţat preşedintele Joe Biden, o operaţiune care îşi propune să-i protejeze de posibile represalii din partea talibanilor după retragerea trupelor internaţionale, relatează AFP, potrivit agerpres

„Ziua de astăzi reprezintă un reper important, continuăm să ne respectăm promisiunile faţă de miile de afgani care au lucrat mână în mână cu soldaţii şi diplomaţii americani în aceşti ultimi 20 de ani în Afganistan”, a anunţat Joe Biden într-un comunicat.


Citește și : Fostul cardinal american Theodore McCarrick, inculpat pentru agresiune sexuală asupra unui adolescent

Acest prim zbor a transportat circa 200 de persoane şi a aterizat în noaptea de joi spre vineri în SUA, a declarat pentru presa de la Kabul însărcinatul cu afaceri american în Afganistan, Ross Wilson.

„Aceste veniri sunt primele şi vor urma numeroase altele, lucrăm cu rapiditate” pentru a-i aduce în afara pericolului pe afganii care au lucrat pentru SUA, a mai precizat Biden.

Aceşti pasageri urmau să fie primiţi într-o bază militară pentru a fi supuşi unor examene medicale şi a termina demersurile administrative înainte de a fi instalaţi în ţară, a precizat joi Russ Travers, un responsabil al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe.

„Ei au trecut cu toţii prin controale riguroase de securitate, efectuate de serviciile de informaţii, Departamentul de Stat şi cel pentru securitate internă”, a declarat Travers presei.

În total, 2.500 de afgani care au lucrat pentru SUA, în special ca interpreţi pentru armata americană, au îndeplinit până acum toate etapele pentru a obţine o viză de imigrare specială (SIV).

Potrivit anumitor estimări, circa 20.000 de afgani care au lucrat pentru armata americană sunt susceptibili de a putea beneficia de această viză, ceea ce ar putea ridica numărul afganilor care vor pleca din ţară la 100.000, dacă sunt luaţi în considerare şi membrii familiilor lor.

Începută la debutul lui mai, retragerea definitivă a circa 10.000 de soldaţi NATO, între care 2.500 de americani, este aproape încheiată. Aceasta urmează a fi definitivată până la 31 august, potrivit lui Joe Biden.

În urma acestei retrageri, talibanii au lansat o ofensivă pe mai multe fronturi şi au cucerit în ultimele trei luni vaste zone rurale ale ţării.

Citește și : Comisia Europeană cere statelor UE să ajute Lituania în gestionarea valului de mii de migranţi ilegali din Belarus

Forţele afgane nu au opus până acum decât o rezistenţă scăzută şi nu mai controlează decât capitalele provinciale şi marile axe rutiere, lăsând să se întrevadă spectrul unei victorii militare a talibanilor şi al revenirii lor la putere.

Talibanii au guvernat Afganistanul între 1996 şi 2001, când o coaliţie internaţională condusă de SUA i-a înlăturat de la putere după refuzul lor de a-l preda pe Osama bin Laden, în perioada ce a urmat atentatelor de la 11 septembrie