DISTRIBUIȚI

Militanţi talibani au ucis 30 de soldaţi afgani şi au capturat, miercuri, o bază militară în provincia vestică Badghis, în primul atac major după încetarea focului de sărbătoarea Eid al-Fitr, transmite Reuters, citându-l pe guvernatorul provinciei, Abdul Qafoor Malikzai.

Încetarea focului anunţată de talibani a luat sfârşit duminică, relatează agerpres.


Potrivit guvernatorului, talibanii au atacat două posturi de securitate la primele ore ale dimineţii.

Citeşte şi: O explozie ‘minoră’ a provocat evacuarea unei staţii de metrou din Londra – VIDEO

Abdul Aziz Bek, şeful consiliului provincial din Badghis, a declarat că a fost vizată o bază militară în districtul Balamerghab.

‘Talibanii au venit în număr mare din mai multe direcţii. După ore de lupte grele, 30 de membri ai forţelor de securitate afgane au fost ucişi, iar talibanii au capturat baza’, a indicat Bek.

El a precizat că 15 talibani au fost ucişi în alte zone ale provinciei în cursul nopţii. Militanţii şi-au pregătit atacurile şi au întreprins recunoaşteri în timpul încetării focului, a menţionat Bek.

Naqibullah Amini, purtător de cuvânt al poliţiei din Badghis, a confirmat că 30 de soldaţi au fost ucişi, precizând că talibanii au omorât patru soldaţi în atacuri separate la puncte de control în acelaşi district.

Citeşte şi: SUA se retrag OFICIAL din Consiliul Drepturilor Omului al ONU

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a extins cu zece zile încetarea unilaterală a focului, care iniţial urma să dureze până miercuri.

Unele voci au criticat această încetare a focului, care le-a permis talibanilor să pătrundă nestingheriţi în zone controlate de guvern, inclusiv în capitala Kabul.

‘Consecinţele ar putea fi dezastruoase’, a declarat la Kabul un diplomat occidental de rang înalt, citat de Reuters.