DISTRIBUIȚI
I24news

Primul ambasador al Emiratelor Arabe Unite (EAU) în Israel şi-a preluat oficial luni funcţia, declarându-se „mândru” şi „onorat” să contribuie la dezvoltarea relaţiilor între cele două ţări, la câteva luni după normalizarea lor, relatează AFP, potrivit agerpres

Mohamed Mahmoud Fateh Ali Al Khaja i-a prezentat scrisorile de acreditare preşedintelui israelian Reuven Rivlin în cadrul unei ceremonii desfăşurate la reşedinţa prezidenţială din Ierusalim.


Citește și : Guvernul israelian este obligat să limiteze monitorizarea cazurilor de coronavirus de către serviciile de securitate

Exprimându-se în ebraică după câteva cuvinte de bun venit în limba arabă, Rivlin l-a salutat pe diplomatul din Emirate, asigurându-l de „emoţia unui întreg popor dornic să vă cunoască poporul”.

„Voi face totul pentru a consolida aceste legături şi pentru a apropia cultura celor două ţări şi cele două popoare”, a declarat diplomatul din EAU, alături de Rivlin.

„Voi lucra neîncetat pentru întărirea legăturilor politice între cele două ţări ale noastre în slujba popoarelor noastre şi a stabilităţii regionale”, a adăugat el.

În cursul unei întâlniri cu şeful diplomaţiei israeliene Gabi Ashkenazi, diplomatul din EAU afirmase anterior că „este mândru şi onorat să fie primul ambasador din Emirate în statul Israel”.

„Misiunea mea aici este de a alimenta şi dezvolta această relaţie. Noi sperăm că aceasta va aduce pacea şi prosperitatea popoarelor din Orientul Mijlociu”, a mai afirmat diplomatul, care urmează să viziteze marţi Yad Vashem, memorialul dedicat victimelor Holocaustului din Ierusalim.

Emiratele Arabe Unite au fost, împreună cu Bahrein, primele ţări din Golf care au încheiat în septembrie anul trecut acorduri de normalizare a relaţiilor cu Israelul, sub egida SUA.

În cadrul acestui proces de normalizare, numeroase acorduri comerciale au fost semnate între EAU şi Israel în sectoarele agroalimentar, turismului şi tehnologiilor înalte.

La sfârşitul lunii ianuarie, Israelul a anunţat deschiderea unei ambasade în Emiratele Arabe Unite şi sosirea la post a reprezentantului său Eitan Na’eh.

Prima ambasadă a EAU în Israel este situată în Tel Aviv, metropola israeliană unde îşi au sediul cele mai multe dintre misiunile diplomatice, având în vedere că majoritatea ţărilor lumii nu recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, notează AFP.

Citește și : Ungurii se vaccinează, dar nu știu cu ce! Socialiștii de la Budapesta protestează

Israelul a anexat în 1967 partea de est a Oraşului Sfânt şi consideră întreg oraşul Ierusalim drept capitala sa „indivizibilă”, în timp ce palestinienii aspiră să facă din Ierusalimul de Est capitala unui posibil stat independent.

Palestinienii au denunţat recent normalizarea relaţiilor Israelului cu ţări arabe, calificând aceasta drept „trădare”, în condiţiile în care rezolvarea conflictului israeliano-palestinian este considerată drept condiţia sine qua non pentru orice normalizare.