DISTRIBUIȚI
dpa

Aproape jumătate dintre cei 630 de migranţi salvaţi de nava Aquarius şi sosiţi duminică în portul spaniol Valencia vor să ceară azil în Franţa, a anunţat luni guvernul Spaniei, condus de socialistul Pedro Sanchez, informează AFP, potrivit agerpres.

„Aproape jumătate dintre migranţi şi-au manifestat dorinţa de a cere azil în Franţa, ţară ce s-a oferit să primească o parte dintre persoanele salvate de nava Aquarius”, a anunţat guvernul spaniol într-un comunicat.


Citeşte şi: O camionetă a intrat cu viteză în mulţime la un festival de muzică din Olanda

Guvernul spaniol a anunţat sâmbătă că a acceptat propunerea Franţei de a primi o parte dintre migranţii de pe Aquarius.

Întrebat de AFP, directorul general al Oficiului francez pentru protecţia refugiaţilor şi apatrizilor (Ofpra), Pascal Brice, a anunţat că una dintre echipele sale se va deplasa în viitorul apropiat la Valencia.

„Imediat ce autorităţile spaniole ne vor anunţa numărul de persoane vizate, o echipă a Ofpra se va deplasa la faţa locului pentru discuţii şi a se asigura că persoanele ţin într-adevăr de dreptul de azil”, ceea ce ar urma să aibă loc „în timpul săptămânii”, a precizat el.

Sosiţi duminică în Valencia după ce au fost respinşi de Italia, cei 630 de migranţi salvaţi în noaptea de 9 spre 10 iunie în largul Libiei vor primi „un permis de intrare extraordinar de 45 de zile în Spania din raţiuni umanitare”, în timp ce statutul lor va fi examinat, a precizat luni guvernul spaniol.

Citeşte şi: Cutremur puternic în Japonia. Cel puţin trei oameni au murit – VIDEO